Regisztráció és bejelentkezés

URBAN EXPERIMENTS

Az elmúlt években a nagyvárosok korábban előítéletek által övezett területeinek megítélése meglehetősen megváltozott. Bár ezen területek népszerűsége növekszik, az életszínvonal és lakásminőség ehhez képest csak jócskán elmaradva javul. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a fennálló problémára a nagyszámú lakásépítés, azonban a hagyományos építési módszerekkel ez a folyamat lassú és kiszámíthatatlan a technológia sajátosságai, valamint a szakképzett munkaerő hiánya miatt. Az árak és a kereslet emelkedésének következménye, hogy nem csak a már meglévő, hanem az újonnan épült lakások is szinte elérhetetlenek a kevésbé tehetős rétegek számára.

Előregyártott elemekből építkezni kiszámítható, gyors, olcsóbb. Válasz-e tehát a lakhatási nehézségekre és a városi problémákra a moduláris építés? Elképzelhető-e az, hogy különböző ütemekben épül fel egy ház, vagyis nincs szükség egyösszegű nagy befektetésre? Ki tud-e szolgálni egy sorozatgyártott lakás különféle igényeket? Helyet tud-e adni más-más méretű családoknak? Felhasználható-e a módszer különböző városi szituációkban?

Az előregyártás nyújtotta lehetőségek és korlátok megismerésével és kihasználásával a lakóhelyek megújulhatnak, az építés fenntarthatóbbá válhat.

szerzők

 • Varga Lilla Luca
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Péter-Szabó Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék