Regisztráció és bejelentkezés

Hétvégi ház sátorba csomagolva

A hétvégi házak elengedhetetlenek az ember életében. A természetben töltött idő, a szürke hétköznapokból való kiszakadás energiával tölt fel és felszabadít; legyen szó akár egy vadkempingezésről, vagy egy balatoni nyaralóban töltött hétvégéről. Ezek a házak legtöbbször egyszerűek, kisméretűek, hiszen egy-egy nyaralás során csak az alapvető szükségletek kielégítésére használjuk a belső tereket.

Nemzetközi szinten egyre többen foglalkoznak az olyan kisméretű házak megalkotásával, amelyek előregyártott elemekből helyben megépíthetők, az ember akár saját kezűleg létrehozhatja hétvégi házát. Jelenleg is számos megoldás létezik a moduláris és előregyártott nyaralók kérdésére.

A téma számunkra egyik legizgalmasabb ága az anyagválasztás és a szerkezet egyszerűsítése. Vajon milyen megoldásokat válaszhatunk, hogy a lehető legkönnyebben mozgathatóvá váljon az épület és bárki számára könnyen felállítható legyen? A választ a történeti építészetben keressük, visszatérünk a kezdetekhez, az első moduláris mozgatható lakhelyhez: a sátorhoz.

Az embernek több ezer év után még napjainkban is van igénye a sátor használatára, hiszen bárhová lehelyezhető, egyszerűen mozgatható. Kutatásunkban olyan kiaknázatlan lehetőségekre keressük a megoldást, amelyek a sátorozás élményét pár napig tartó kikapcsolódásból egy évszakon át használható moduláris lakhatássá alakíthatják.

Szeretnénk a sátorhasználatnak új értelmet, olyan többletet adni, amellyel teljes értékű nyaralóvá válhat.

szerzők

  • Komáromi Zsófia
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés
  • Móré Judit
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés
  • Pályi Blanka
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Nagy Márton
    docens, Lakóépülettervezési Tanszék