Regisztráció és bejelentkezés

Restart a bérházaknak

/// Restart a bérházaknak //

Gill Blanka, Huszár Boróka Márta

konzulens: Karácsony Tamás DLA

2020 az elvonulás időszaka, minden bizonytalan, megkérdőjeleződik. A probléma problémát generál. A számunkra idegen helyzetek rákényszerítenek minket az ismert és ismeretlen vizsgálatára és újrafogalmazására. A kialakult járvány helyzet is több megoldandó kérdésre hívja fel figyelmünket. Ezek közül vannak újonnan kialakultak, illetve olyanok, amelyek már régóta fennállnak, csak éppen eddig nem érzékeltük jelentőségüket.

Budapesten az emberek többsége bérházakban lakik, belső udvaros/gangos bérházban. Az udvar legtöbbször lebetonozott, sivár és kihasználatlan. Ez az a hely, amelyen minden nap áthaladnak, ahol meg-megállnak, de mégsem veszik észre valódi létezését. Nem töltenek itt időt, mert nem komfortos, nincs mi maradásra késztesse őket. Ellenben a COVID-19 okozta válsághelyzetben ez a tér felértékelődik. Amikor az emberek mozgástere lakásuk és annak közvetlen környezetére korlátozódik, felmerül a kérdés: mi történik azokkal, akik nem zöld övezetben laknak? A lakások sűrű szövetében a bezártság idővel nyomasztóvá válik, szükség van a fellélegzésre, környezetváltozásra. Térvizsgálataink során arra a felismerésre jutottunk, hogy ennek potenciális színtere a bérházak átriuma.

Dolgozatunkban a budapesti bérházak udvarainak általános jellemzőit elemezzük különböző vizsgálati módszerekkel. Emellett ezen belső terek kihasználatlanságának megoldására teszünk általánosan alkalmazható javaslatokat. Kísérletet teszünk egy olyan közösségi tér megalkotására, amely nem csupán krízis helyzetben, hanem hosszú távon is előnyünkre szolgál. Az általános és egzakt példa kapcsolatát figyelembe véve bemutatjuk a konkrét helyszínre tervezett és a közösség igényei szerint személyre szabott installációnkat.

“Cselből cselekvés

Téridőből teremtés

Gondból gondolat”

-(Szimeonov Todor: Üzenet c. vers - részlet)

csatolmány

szerzők

 • Huszár Boróka Márta
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Gill Blanka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Karácsony Tamás
  , Középülettervezési Tanszék