Regisztráció és bejelentkezés

CoVIDEO

CoVIDEO

1_motiváció

Az elmúlt hónapok minden embert megviseltek. Egy olyan akadállyal kellett és kell szembenéznünk, amelyhez hasonlóval generációnk soha nem találkozott. És ami talán tovább nehezítette ezt az időszakot, az a bizonytalanság. Egy számunkra ismeretlen betegséggel kell megküzdenünk, amelyről rengeteg téves hír keringett a médiában. Mit szabad és mit nem? Hogyan fertőz a vírus? Mennyire veszélyes? Mekkora távolság az, ami tényleg megvéd minket? A témánkat azért választottuk, hogy legalább egy kérdésre kézzelfoghatóbb választ kapjunk. Dolgozatunkban a vírus közösségi terek levegőjében való terjedését szeretnénk bemutatni. Ez kifejezetten fontos számunkra, hiszen erősen befolyásolja a jövőben folyó egyetemi oktatás milyenségét.

2_célkitűzés

Szeretnénk látványos módszerekkel demonstrálni a levegő (és ezzel összefüggően a vírus) terjedését közösségi terekben. Meg szeretnénk tudni, hogy milyen ütemben cserélődik ki a levegő egy előadóteremben. Szeretnénk kideríteni, hogy milyen térelhatároló eszközök a leghatékonyabbak a vírus terjedésének megakadályozásában, miközben a körülményekhez képest a legtöbb emberi kapcsolatot és kommunikációt teszik lehetővé. Célunk ezen kívül a vírushelyzetben a lehető legideálisabb térkialakítás bemutatása.

3_módszertan

Szellemi: Levegőelhasználódással és a vírus terjedésével kapcsolatos adatok megismerése, ezekből, illetve az aktuális magyarországi fertőzöttek számából meghatározva a füst mennyiségét.

Gyakorlati: Makettel és abba engedett füsttel tervezzük demonstrálni a vírus terjedését, melyben a füst a fertőzött emberek levegőkibocsátását jelképezi. A tér, amelyet vizsgálunk, egy egyetemi előadóterem, ahol a magyarországi fertőzöttek arányának megfelelően vannak beteg hallgatók. Különböző helyzeteket szeretnénk szimulálni és ezeket videón bemutatni.

4_tézis

Azt állítjuk, hogy meghatározható az optimális helyzet (emberek száma, szünet hossza, szellőztetés típusa, térben való mozgás szabályozása), amelyben jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély az előadótermekben, miközben az oktatás minősége sem sérül.

szerzők

 • Soós Zsófia Fruzsina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Velinsky Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék