Regisztráció és bejelentkezés

A triázs védelme

A koronavírus járvány váratlanul és gyorsan átrendezte mindennapjainkat. Negatív hatásai több területen is fellelhetőek. Az egészségügyben dolgozó rokonaim által bepillantást nyertem az azt érintő változásokba. Bár az élet más területein egyre enyhülnek a fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatos előírások, az egészségügyben töretlenül szigorú szabályoknak kell megfelelni.

Az országban egységesen kialakult a betegellátást megelőző szűrés, a triázs rendszere. A hirtelen kialakult helyzetre nem volt minden kórház egyformán felkészülve, így ez a rendszer nem tudott mindenhol megfelelően és biztonságos keretek között működni. TDK munkámmal erre a nehézségre szeretnék megoldást találni. Egy egyszerű, gyorsan felépíthető építészeti választ keresek. Mivel ez egy egész országot érintő, sőt globális probléma, a moduláris szerkezetben gondolkodás elősegíti, hogy bármely kórház bejáratához igazodva kialakítható legyen az ellenőrzési pont.

Kutatásomat kórháztechnológiával kapcsolatos tanulmányok, valamint szaktervezőkkel és egészségügyi dolgozókkal készített interjúk segítségével dolgoztam ki. Ezek alapján valós igényeket tudtam megfogalmazni.

Tervem célja nem csak egy, a problémára alaposan átgondolt válasz megfogalmazása. Felvetésemmel szeretném felhívni a figyelmet a vírussal szembeni védekezés egy sebezhető, ellenben nagyon fontos láncszemére. A triázs rendszerének jelen járvány végéig, valamint a lehetséges újabb járványok idején is működnie kell. Ezért fontos, hogy építészként ezt egy olyan egységgel támogassuk, melyben hatékonyan és biztonságosan folyhat a munka.

csatolmány

szerző

 • Tóth Petra
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Bartha András Márk DLA
  adjunktus, Középülettervezési Tanszék
 • Szilágyi Norbert
  Doktorandusz, Középülettervezési Tanszék