Regisztráció és bejelentkezés

...pontozat

Témánk a Ferenchalmi kápolna tereinek értelmezése, kiteljesítése.

A kápolna olyan határterületen fekszik, melyet egyik oldalról egy forgalmas út zaja, másik oldalról az erdő csendje fog közre. Az utca mentén futó támfal, mint egy emelvény. Az épület határozott, mégse hivalkodó; a kert fái elrejtik a külvilág morajától. Az emelvényre felérve mi is kiszakadunk a megszokott közegből. Megérkezünk a kertbe, mely a kápolnával szerves egységet alkot, hozzátartozik egy zárt, bensőséges atmoszférához. A kert, a környezet az elmélyülés helye, már itt megszűnik a kapcsolat a külvilággal. Első látásra elhagyatott a terület, de mégis megállásra késztet, érdeklődést vált ki.

A tér mellett megjelenik az idő síkja. A tér nemcsak az anyagok természetes öregedését hordozza, hanem a megtörtént események „plasztikus” lenyomatát. Az idő és az ember együtt alakította. A kápolna - mozgalmas múltja mellett - az élethez hozzátartozó egyszerűséggel tudta megtartani szakralitását.

Őszinteségében rideg, sokat látott és megélt. Az idő során levetkőzte a térérzetet módosító díszítményeket. A sötét, kormos boltozat éjszakai égboltot idéz. Monokróm világ, ahol az ablakon beúszó fény tiszta játéka az egyik legerősebb elem. A sötét és világos közötti átmenet a megszokott templomterektől eltérő, de újabb mélységet ad a téri élményhez. A rideg hangulatot megtöri a gyertyafény és a közösség meghittsége.

Fontos, hogy a kert és a kápolna továbbra is egységet képezzen, megőrizze emberi léptékét. Nem célunk, hogy egy teljesen új templomteret alakítsunk ki, szeretnénk a meglévő atmoszférát megtartani, hangsúlyozni és kiegészíteni; az értelmezésnek, megértésnek és a használatnak új lehetőségeket feltárni, hogy a szemlélő számára is megmaradjon a kápolna története, és az folytatódjon tovább…

csatolmány

szerzők

 • Skrek Ágnes Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Berghauer Roland
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Zslebics Judit
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Fejérdy Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést