Regisztráció és bejelentkezés

Zöld oázis

Milyen megpróbáltatásoknak van kitéve egy olyan ember lelke, aki napi szinten betegekkel, hajléktalanokkal foglalkozik? A választ az tudhatja, aki ugyanezen megy keresztül. A közös problémák és értékrend köti össze az ilyen területen dolgozó embereket. „A hit védelme és a szegények szolgálata”. Így hangzik a Máltaiak jelmondata. A Szeretetszolgálat tagjai a rászorulók testi és lelki megsegítésén fáradoznak. Ez a hivatás rendkívüli odaadást és szellemi jelenlétet igényel, amihez elengedhetetlen egy erős, családias közösség, ahol a tagok az élet minden területén támogatják egymást. A máltaiak számára egy élhető menedék kialakítása a vágyunk, ahová el tudnak vonulni a hétköznapi élet elől, hogy újult erővel tudják embertársaikat segíteni. A közösség erős kapcsolatának az elmélyítését, és a megterhelő munka utáni lelki regenerálódás elősegítését az építészet mellett a természet formálásával is szeretnénk segíteni.

A Ferenchalmi Szűz Mária-kápolna az országos központ közelében található, egy tűzesetet követően került a Szeretetszolgálat tulajdonába, itt tartják közös lelkigyakorlataikat. A kápolna környezete jelentősen megváltozott, de erdős jellegét még őrzi. A lépcsőn, a fák alatt megközelítve felsejlik a képzeletbeli múlt. Egy zöld oázis megalkotása a célunk, ahol az embereket körül öleli a természet, feltöltődhetnek és foglalkozhatnak a saját lelkükkel. Itt biztonságban érzi magát mindenki, akár egy kóruspróbára érkezik a kápolnába, vagy egy egész hétvégére, hogy feldolgozza a hétköznapok nehézségeit. Egyszerre funkcionál a közösség és az egyének számára. A zegzugos helyekre, a kertekbe el lehet vonulni, hogy csend és nyugalom vegye őket körbe, míg a közösségi terekben az interakció kap helyet. Egy apró sziget a városban, növényekkel körülvéve, eltakarva a külvilágtól. Bolyongva tárulnak fel az egységet alkotó kinti és benti terek.

A kápolna és környezetének atmoszférája magával ragadó. A múlt hangulatát szeretnénk felidézni, amikor csendes erdő vette körbe és ezt tovább erősítve létrehozni egy fenntartható közeget. Egy újabb élhető kápolnát, a további funkciókat ellátó közösségi házat és a kertet fonjuk össze, hogy létrejöjjön a máltaiak számára egy egész évben használható terület. Egy zöld oázis a természet, a kultúra és a szeretet találkozására.

A szerzők által készített fotó

csatolmány

szerzők

 • Boros Judit
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Buzás Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Buzás Sarolta
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést