Regisztráció és bejelentkezés

ABBA SZERETÜNK AMI CSORBA

A Budakeszi út mellett megbújó Ferenchalmi Szűz Mária - kápolna az évek során számos megpróbáltatással nézett szembe, amely nyomot hagyott az épületen. Napjainkban a terület nagyrészt gondozatlan, huzamosabb használatra alkalmatlan.

Milyen beavatkozással lenne képes a terület használhatóvá válni? Ezen a kérdésen elindulva több dilemma is felmerül a helyszínnel kapcsolatban. Biztonságot adó zártsággal vagy teljes nyitottsággal tudna jobban működni? Milyen eszközökkel tudna a helyszín látogatókat vonzani? Számunkra fontos értékek megtartásával szeretnénk választ adni a felmerülő kérdésekre.

“Csodáljuk ami szép, abba szeretünk ami csorba”

A meglévő architektúrát értékesnek gondoljuk, ezért a lehető legkevesebb beavatkozással szeretnénk a kápolnát oly módon kiegészíteni, hogy az alapvető használati igényeknek megfeleljen.

Önfenntartásra alkalmas programok megteremtésével lehetőséget kaphatna a kápolna további fejlesztésekre. Továbbá segíteni tudna a Máltai szeretetszolgálat törekvéseinek elérésében és támogatásában.

Emellett kapcsolati rendszer kialakítása a környezettel lehetőséget adhatna arra, hogy a terület kiteljesedjen és új identitást kapjon. Új világi funkció bevezetésével, igyekszünk a kápolnát és területét hívogatóvá tenni.

“A Budai Kertmozgóban

Most épp nincs film mozgóban.

A Budai Kertmozgóban

Most tél van s két mackó van.

Az álló Mozgót őrzik;

Nem mozog-e? – ellenőrzik.”

Építészeti koncepciónk célja, hogy az első lépést megtegyük egy hosszú távú stratégiához, ami a kápolna felvirágoztatása. Minimális eszközökkel szeretnénk átlényegíteni a helyszínt, hogy az önállóan működőképes tudjon lenni.

(idézetek: 1- Csaknekedkislány dalszöveg részlet, 2- Tandori Dezső - A Budai Kertmozgóban)

csatolmány

szerzők

 • Szepesi Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Suri Sára
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Fejérdy Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Jutalom