Regisztráció és bejelentkezés

"In Schönheit sterben zu lassen" - "Szépségében halni hagyni"

Az egykor Nagy Károly matematikus és csillagász tulajdonában lévő telken három eltűnőfélben lévő rom áll: a Hegyikastély, a Mauzóleum és a Csillagvizsgáló. A ma romos állapotban lévő épületek és az elvadult kert egykor Magyarország egyik legmodernebb tudományos helyszíne volt, és a magyar csillagászat ügyét volt hivatott szolgálni. Megépültekor Európa legjobban felszerelt, legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított. Azonban az 1848-as forradalomban való részvétel és az azt követő megtorlások miatt az itt folyó szellemi- és tudományos élet végleg megszakadt. Később a sokáig jó állapotban tartott csillagvizsgálót kifosztották, műszereit elszállították. Végül az 1. és 2. világháború alatt az épületek nagy része is elpusztult. Jelenleg a Nagy Károly Csillagászati Alapítvány gondozásában áll.

A mi koncepciónk kisebb léptékű, jelzésértékű beavatkozásokból áll, amelyeknek célja többértelmű: a figyelem felkeltése az eltünedező romokra, az egykori épületek - legfőképp a csillagda - és a történelmi kert bemutatása, valamint az emberek körbevezetése az erdős tájon. Az épületek állapotán és funkcióján nem változtatunk, szeretnénk a mostani állapotukban meghagyni őket és figyelemmel kísérjük a természet és az épített környezet küzdelmét, amelyben a természet szép lassan visszafoglalja a területeket, amelyeket elvettek tőle. Erre utal a dolgozatunk címe, melyet Alois Riegl fogalmazott meg az 1903-ban megjelent „Der moderne Denkmalcultus” (A modern emlékmű-kultusz) című művében. A könyvben leírt elmélet lényege, hogy értékeljük a sokat megélt emlékműveken megjelenő idő nyomait és az anyagok mulandóságának szépségét.

Tervünk szerint a telek egykori úthálózata mentén egy szalag fut végig, amely nem csak kijelöli a helyszín megismerésének útvonalát, de egyszerre a csillagda és a többi épület történelmét is bemutatja, valamint egyéb hasznos funkciókat tölt be.

csatolmány

szerzők

 • Csehi Eszter Katalin
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Léstyán Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • István Nóra
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Levente
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék
 • Dr. Halmos Balázs
  egyetemi adjunktus, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

II. helyezett