Regisztráció és bejelentkezés

Galagonyás Menedék

A Bicske melletti Galagonyás-dombon lévő Nagy Károly csillagda és hegyi kastély kora legmodernebb csillagászati komplexumának készült, azonban az 1848-as forradalom miatt nem kezdte meg működését, és funkcióját később sem tölthette be. A második világháborúban megsérült épületek maradványait később elhordták, és az elburjánzó aljnövényzet szinte felismerhetetlenségig benőtte az egykori angolkertet. Mára az elvadult erdőben csak egy keskeny ösvény kanyarog el a mauzóleum és a csillagvizsgáló tornya mellett, a természet átvette az uralmat. A XX. század második felében elkészült M1-es autópálya jelenléte és a környező városok egyre erősebb fényszennyezése arra ösztönzött minket, hogy olyan új funkciót válasszunk a műemlékeknek, ami a mai adottságaikkal szimbiózisban működik.

Emiatt a környéken olyan lehetőségeket kerestünk, amik kiterjedt zöldterületet igényelnek, és a történeti épületeket új szerepekkel felruházva izgalmassá teszik azokat a látogatók számára. Ottjártunkkor a magányos torony romja az égbolt egy kis szeletét metszette ki födémül, benne állva, felfele tekintve a mozdulatlan felhők állandóságát csak egy-egy gyorsan szálló madár zavarta meg. Ez a látvány megragadt bennünk, szeretnénk, hogy az ide látogatók is megtapasztalják az élményt. Az autópálya és az egyre erősödő urbanizáció sok madár szenvedését okozza, számukra tervezünk a vadregényes telken menedéket. Egy ilyen létesítmény szükségességét a közelben lévő sukorói Vadmadárkórház túlterheltsége is mutatja, hiszen az itt évente megmentett 600-700 madár közül 100-at a sérülései miatt már sosem lehet szabadon engedni, folyamatos gondozásra szorulnak.

Koncepciónk célja tehát, hogy az egykori kastélykert teljes területére egy olyan izgalmas új funkciót oltsunk, amely biztosítani tudja az épített örökség védelmét, de egészen új kontextusban értelmezi azt. Azt reméljük, hogy a kert és a Galagonyás Menedék különleges kapcsolata olyan szinergiákat hoz létre, amelyek messze túlmutatnak egy esetleges rekreáció+romkert funkcionális használaton, valamint sikerül bemutatni a természetjáróknak az ideköltöző állatok és a teljes terület revitalizálásának harmóniáját.

csatolmány

szerzők

 • Gyöngyösi Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Nagy Olivér
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Kronavetter Péter
  egyetemi tanársegéd, Középülettervezési Tanszék
 • Dr. Fekete Csaba József
  egyetemi adjunktus, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

II. helyezett