Regisztráció és bejelentkezés

Csillagda

“Csillagda”  

Egykoron kastély, családi otthon, mauzóleum, ma csak néhány rom a maradvány, nem messze Bicske központjától. A sűrű erdőség lassan benövi a romokat, a lombozat fátyolként takarja el őket a látogatók szeme elől. Ahogy minden a természetből ered, úgy igyekszik a természet visszaszerezni eredeti javait. A romok életre keltéséhez részletes kutatómunkát követő beavatkozás szükséges, a pótolhatlan veszteséget megelőzve, 

Aki ma a keskeny ösvényt követve, először pillantja meg a mauzóleum maradványait, igazi varázslat hatása alá kerül. A romok magával ragadó szépsége elgondolkodtatja az embert, hogy vajon milyen lehetett eredeti formájában, miként szolgálta eredeti rendeltetését. 

Amikor először elolvastam a kiírást és a hozzá tartozó követelményeket, majd személyesesen is megismertem a helyszínt, számtalan kérdés merült fel bennem. A tervezési feladat során ezeket kívánom megválaszolni azzal az eltökélt céllal, hogy újra élet költözzék a lassan fogyatkozó romok közé. 

Vajon alkalmasak-e a romok eredeti funkciójuk betöltésére? A Magyar Csillagászati Egyesület igényeinek teljesítéséhez számos tényezőt kell figyelembe venni a rekonstrukció során, mint berendezések, felszerelések, elektromos energia, biztonság, stb. 

Mire használható még a terület? Az új funkciók igazodjanak az eredetihez, vagy éppen fordítva? 

Milyen legyen a megközelítés módja? A romok az erdő közepén állnak, a hozzájuk vezető ösvény alig látható az útról a látogatók számára. Milyen eszközökkel kezelhető a bejárat funkciója? 

Hogyan történjen a romok helyreállítása? Történjen? 

Mi legyen a kapcsolat a bejárat, a mauzóleum és a torony között? Az erdő két forgalmas országút között helyezkedik el, a belső látogató utak a vad növényzet között az új dimenzióba érkezés érzését fejezzék ki? 

A fenti kérdések csupán a kezdetiek azok közül, amelyekre választ kell adni a gondos kutatással és átgondolt tervezéssel, a legjobb megoldás érdekében.... 

szerző

 • Vuleta Miona
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Schrammel Zoltán
  adjunktus, Középülettervezési Tanszék
 • Kőhalmy Nóra
  doktorandusz, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést