Regisztráció és bejelentkezés

Föld 2.0

Napjaink egyik legtöbbet hallatott problémája a klímaváltozás, amely átalakítja környezetünk működését, éghajlati adottságait, ezzel befolyásolva az életkörülményeinket is. Rengeteg ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy lakhatásra alkalmatlan klíma alakul ki eddigi lakóhelyén. Egyes kutatások szerint, akár egymilliárd ember is útra kelhet 2070-ig a klímaválság miatt, csakhogy a legtöbb országnak, nincs válasza arra, mi a teendő ebben a helyzetben.

A lakáspiac nem épít annyi új lakóhelyet évente, hogy az fenntarthatónak lenne mondható, nemhogy a közeljövőben képes legyen tömegek lakhatását megoldani komfortos keretek között. Ebben az esetben nem csak emberek átmeneti elhelyezéséről lenne szó, hanem új állandó lakhelyek létesítéséről. Tehát olyan megoldást kellene keresni, amely hosszú távra szól – környezetbarát és fenntartható-, és gazdaságos keretek között telepíthető.

Az építési hulladék mindig is nagy szerepet játszott a környezetszennyezés mértékében, és ennek 48%-a a kivitelezés szakaszából származik, 35%-a az építőanyagok termeléséből és természetesen a szállítás sem elhanyagolható. Ennek mértékét redukálhatná a földépítészet technológiája: ugyanis a kivitelezés hulladékának több, mint kétharmadát az földmunkákból visszamaradt föld adja, amely - szennyezésmentesen - teljes mértékben újrahasznosítható. Lokális forrásból, minimális szaktudással korszerű igényeknek megfelelő lakóház konstruálható belőle, emellett a magyar építészeti hagyományokra építve modern, de illeszkedő és nem környezetidegen megoldásként beszélhetünk róla.

Kutatásunk ezt a kérdéskört kívánja körbejárni. Elsődleges célunk, egy az egész ország területén használható toolkit létrehozása, amelyből válogatva létrehozható adott helyen egy ilyen igényeket kielégítő ház. Másodlagos pedig, hogy az általunk létrehozott eszköztárból, mi is elkészítsünk egy Szatmáron található, régi ártéri területen lévő telekre egy házat, amely képes bemutatni a toolkit használatát és az elméletünk gyakorlati megvalósulását.

FORRÁSOK:

https://qubit.hu/2020/05/05/1-3-milliard-ember-lakohelyen-valhat-elviselhetetlenne-a-klima-2070-re-fel-kell-keszulnunk-a-befogadasukra?

https://www.archdaily.com/875085/from-landscape-to-roofscape-laura-katharina-strahle-and-ellen-rouwendal?ad_source=search&ad_medium=search_result_projects

Klaus Daniels (1998) Low-Tech Light-Tech High-Tech, Birkhäuser

https://csokabalazs.blogstar.hu/oldal/foldepiteszet/28900/

http://www.belso-udvar.webzona.hu/epfel_9710.pdf

csatolmány

szerzők

 • Czap Timea
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Faur Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szalai Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

II. helyezett