Regisztráció és bejelentkezés

Újratervezés - Konténer építészet Bejrútban

Augusztusban egy robbanás rázta meg Bejrútot. Az ebből bekövetkező helyzet adta a TDK témám alapját, amely lényege, hogy a károsultak számára ideiglenes lakhatási megoldást tudjak nyújtani, amíg az alapvető felújítási munkálatok elkészülnek.

A robbanás következtében a kikötő nagy része a földdel vált egyenlővé és a hozzá közel eső városrész épületeiben is jelentős károk keletkeztek. A kikötőben tárolt tengeri szállító konténerek a robbanás hatására megsérültek, eldeformálódtak, így eredeti funkciójukra már nem alkalmasak. A kikötő környékén a legtöbb lakóépület is lakhatatlanná vált. Míg ezeket nem sikerül újra lakhatóvá tenni, addig szükségszerű lenne egy ideiglenes városrészt létrehozni, akár a sűrűn lakott belváros szélén, amely a felújítások végéig biztosíthatna lakhatást a károsultaknak.

A tervezés során a sérült, de továbbra is merev szerkezeteknek tekinthető konténereket használnám fel. Szeretném úgy átalakítani őket, hogy akár önálló lakásként is megállja a helyét, de akár többet egymásba építhetünk, annak függvényében, hogy mennyien is használnák ezeket a lakásokat. Többszintes épületek kialakítása során a legalsó szinten az alap szükségleteket kielégítő egységek kapnának helyet, mint például élelmiszerbolt, mosoda.

Mivel Bejrút éghajlati adottságai különös kihívás elé állítanak árnyékolás és hővédelem szempontjából, ezért a fenntartás költségeinek csökkentésére különleges, egyedi low-tech megoldásokat alkalmazok a hővédelemben. A további költségcsökkentés érdekében napelemmel szerelném fel a "lakásokat", ezzel is segítve a károsultakat.

Inspiráció:

Arkitema Architect,

Dánia

(https://www.archdaily.com/881874/shipping-container-architecture- continues-to-transform-cities)

Irodalom:

ARAVENA, A. - IACOBELLI, A.: Elemental: Incremental housing and participatory design manual; Berlin; Hatje Cantz; 2012

RAGETTE, F.: Traditional Domestic Architecture of the Arab Region; Sharjah; Edition Axel Menges; 2003

WAKELY, P. _ RILEY, E.: The Case for Incremental Housing. Cities Alliance Policy Research and Working Paper Series No. 1; Washington DC; Cities Alliance; 2011

csatolmány

szerző

  • Czirkó Viktória
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Sági Gergely
    Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést