Regisztráció és bejelentkezés

ConnectAir

2020. augusztus 4-én hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát, Bejrútot. A katasztrófában számtalan épület sérült meg, vagy pusztult el teljesen. E balszerencsés eseményt követően magától értetődő építészeti feladat az érintett épületek mielőbbi helyreállítása, újraépítése. Ugyanakkor, a város jövőjének biztosítása érdekében itt nem állhatunk meg. Egy ekkora léptékű tragédia lehetőséget ad a helyreállításokon túlmutató fejlesztések beindítására, valamint a katasztrófát megelőzően is fennálló társadalmi problémák némelyikének megoldására, enyhítésére.

Az építészet történetéből számtalan egyént, csoportot és mozgalmat, illetve hozzájuk kötődő projektet ismerünk, amelyekben a közös az, hogy mind építészeti és urbanisztikai eszközökkel igyekeznek radikális változásokat elérni. Mindezek mögött nem a megszokottól való teljes elszakadás iránti vágy, inkább az emberek gondolkodásának megváltoztatásának szándéka áll. Meg akarják mutatni, hogy az építészet alkalmas lehet egy adott közösség komplex problémáinak megoldására is. Egy előremutató projekt megalapozhatja, és egyben katalizálhatja a város gazdasági és társadalmi fejlődését is.

Dolgozatunkban megpróbáljuk feltárni a város kaotikusnak tűnő közlekedési rendszerét, valamint több megvalósult projekt elemzését követően kísérletet teszünk olyan építészeti és urbanisztikai változtatások javaslatára, amelyek kapcsolatot teremtenek és fellendülést hoznak ott, ahol arra a legnagyobb szükség van, ezáltal elősegítve a város jövőbeli versenyképességét, folyamatosan változó világunk e különösen gazdag, ugyanakkor instabil vidékén.

Irodalomjegyzék:

Lepik, A., SMALL SCALE BIG CHANGE- New Architectures of Social Engagement. New York, 2010.

http://u-tt.com/project/metro-cable/

https://wired.me/technology/bus-map-beirut-stops-yalla-bus/

http://busmap.me

https://www.businessinsider.com/medellin-cable-cars-what-like-to-use-transformed-city-colombia-2019-10

http://gondolaproject.com/category/installations/medellin-metrocable/

https://www.unstudio.com/en/page/11748/gothenburg-cable-car

csatolmány

szerzők

 • Paragi Anett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Simon Patrik
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék