Regisztráció és bejelentkezés

Körforgás

Ökopavilon / TDK_2021

Körforgás

A Ratkó-korszak következtében a ’60-as, ’70-es években nagyszámú új iskola épült, melyek udvarai mára jellemzően alapvető használhatósági problémákkal küzdenek. Nélkülözik mind az oktatási szempontból lényeges térkialakításokat, mind pedig a gyerekek kikapcsolódására szolgáló felületeket. A nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskola udvara is magán viseli e korszak egyre terhesebbé váló hiányosságait. A sportpályák mellett egy nagyterületű, teljesen kopár betonfelület, és egy betonúttal keresztülvágott fás liget (ahova a gyerekek nem mehetnek) jelentik a kikapcsolódási helyszínt az iskolások számára a szünetekben. Az udvar jelenlegi használatában teljesen differenciálatlan, nincs árnyék, illetve játszásra, oktatási célra alkalmas felület.

A terület morfológiáját, a gyerekek használati szokásait, a különböző műtárgyak és az iskolaépület helyzetéből adódó viszonyokat elemezve feltérképezzük a lehetséges beavatkozási pontokat, és egy koncentrált beavatkozás helyett az udvar átfogó rehabilitációjára teszünk javaslatot.

A program központi eleme az ökopavilon, ami az oktatási lehetőségek gazdagítása céljából egy kültéri osztályteremnek adna helyet. A pavilon mellett olyan felületeket hoznánk létre, amelyek a szabadidő eltöltésére alkalmas felületeket biztosítanának az iskolásoknak, tanároknak. A térben különálló elemek funkcionális szerepük mellett további rétegeket is tartalmaznának, melyek az ökológikus szemléletet hivatottak bemutatni. Az életet megidéző jelenségeket használnák, mint a szél, napsütés, csapadék, felhívva ezzel rájuk a figyelmet.

A beavatkozásainkat úgy alakítanánk ki, hogy azok lehetőséget biztosítsanak az iskolának a folyamatos megújulásra, újraértelmezésre.

csatolmány

szerzők

 • Balczó Ákos
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Basa Máté
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Holecz Gál Ágoston
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Nagy Márton
  docens, Lakóépülettervezési Tanszék