Regisztráció és bejelentkezés

Re:vidék

Évek óta látványosan erősödő tendencia lakhatás körében a rurális területek újra felértékelődése, a slow-life, mint életstílus tudatos választása. A városhoz távolabbról való kapcsolódás a vidéki élet előnyeivel. Mindennek egy fenntartható, megvalósítható, és élhető módján.

Ez a trend évek óta világszerte jelen van, míg hazánkban lassan kezdi bevenni magát a köztudatba. Érdekes, hogy bár rendelkezünk az adott igényeket kielégítő lakásállománnyal, mégis gyakran hajlamosak vagyunk ezt elfeledni, alábecsülni értékeit.

A covid hatására sok emberben erősödött az igény és megnőtt az érdeklődés a vidéki lakhatás iránt. Viszont mindezt úgy, hogy közben elérhető közelségben maradjon a városok adta infrastrukturális, szociális, kulturális lehetőségek tárháza. Éppen ezért dolgozatunkban olyan területek vizsgálatát helyezzük kilátásba, ahol ezen adottságok rendelkezésünkre állnak.

Szintén a karantén időszaka alatt bizonyosodott be, hogy a távmunka már a technika fejlődődésével egy hatékony alternatíva, amely sok ember számára teszi lehetővé, hogy elhagyja a városokat, és peremterületekre költözhessen.

Ezekkel a lehetőségekkel nem vagyunk már úgy helyhez kötve, ahogy korábban. A lakhelyünk, a munkahelyünk és a szociális életünk egy sokkal rugalmasabb, mobilisabb kapcsolatban áll egymással. Ez az igény és új gondolkodás sok frissdiplomásban, fiatal szülőben is felveti egy új fajta lakhatás gondolatát.

Dolgozatunk célja tehát egy olyan toolkit létrehozása, amelynek segítségével a meglévő lakásállomány mobilis átalakítása és használatba vétele lehetővé válik, és egy olyan lakhatási rendszer kiépítése fiatalok számára vidéken, amely képes versenyt tartani a külföldi tendenciákkal, ahol egyszerre élvezhető a vidéki élet és a városi lehetőségek minden pozitívuma.

Források:

Föld 2.0 TDK dolgozat - Czap Timea, Faur Csenge, Szalai Csenge

http://www.epszerk.bme.hu/index.php?id=C0108 - környezettudatos épszerk

Klaus Daniels (1998) Low-Tech Light-Tech High-Tech, Birkhäuser

http://www.terport.hu/webfm_send/1362?fbclid=IwAR3RuL5H4mJAXxp3hgentAZoPm0fwKYTZAzebIvLCwMa3ogUlU0xptFLgJw

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/psp.2273?fbclid=IwAR1y1b6CfCq-1rT6OeJeZ3EWKL2kSwTyibL3RP-QPf3OmhDckV9wamtL0Js

https://www.forbes.com/sites/annalisagirardi/2019/04/21/why-young-italians-are-leaving-cities-to-start-a-new-life-as-farmers-in-the-countryside/?sh=6b3cb03148d3&fbclid=IwAR3RuL5H4mJAXxp3hgentAZoPm0fwKYTZAzebIvLCwMa3ogUlU0xptFLgJw

csatolmány

szerzők

 • Czap Timea
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Faur Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szalai Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dankó Zsófia
  egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

III. helyezett