Regisztráció és bejelentkezés

Spontán kompozíciók nyomában

Három éve ismerjük egymást, és amióta mindketten egyetemisták lettünk, minden évben volt valamilyen közös építészeti projektünk. Idén egyikünk Prágában van Erasmuson, és hiába választ el minket ez a távolság, ez nem állít meg minket, hogy ne folytassuk ezt a hagyományt. A kapcsolattartásunk formája saját gyártású képeslapok küldése, melyekben dokumentáljuk és bemutatjuk egymásnak a két város spontán épített környezetét a saját építészeti szemléletmódunk alapján.

A kutatási folyamatunk alapja a két városban jelenlévő spontán építészeti alkotások megfigyelése, dokumentálása, kibontása és ezek teljes lecsupaszítása. A mindennapi sétáinkon tudatosan keressük az öntudatlan építményeket, és ezek megfigyelése során válaszokat keresünk olyan kérdésekre, mint: Hogyan kerültek ide az építmények? Ki csinálta és miért? Pusztán a szükség szüleménye egy-egy sufni vagy valamilyen belső esztétikai vágy is megjelenik? Tudatos-e az anyagválasztás, vagy ez volt számukra elérhető? A kutatásunk célja a helyi hétköznapi kézműves esztétika megfejtése, a lecsupaszított arányok, rejtett mintázatok és értékek megtalálása.

A különböző grafikai és kézműves feldolgozási módszerekkel különböző értékeket tudunk kiemelni, ezzel is ösztönözve magunkat a spontán építészetből való inspirálódásra. A kutatásunk végén egy gyűjteményt szeretnénk készíteni, amin keresztül jobban megismerhető a prágai és budapesti építészek nélküli építészet.

csatolmány

szerzők

 • Nádai Hanga
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Hegedűs Eszter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Ónodi Bettina
  Doktorandusz, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett