Regisztráció és bejelentkezés

ACÉL ÉS KORLÁTAI

„Korlátok vesznek körül. Némelyik valódi, némelyiket csak odaképzeljük.”

A dolgozat alap gondolatát egy előző tervezési tárgy tapasztalatai ihlették. Az anyag adott volt: acél, a választott funkció pedig korlát. A feladatot viszont úgy közelítettük meg, hogy kifejezetten a korlát anyaga, megmunkálása, részletképzése és formavilága került előtérbe, funkcióját háttérbe helyezve. Ennek a koncepciónak a folytatása most a cél.

Mire képes az acél? A nagy egészről a részletek irányába tekintve a továbbiakban az anyagra és annak lehetőségeire - akár határaira - fektetjük a hangsúlyt. A változatos megmunkálási folyamatok fókuszba kerülnek, így az anyag és a kivitelezés közötti reláció megtalálása nyújt nekünk egy eszköztárat, ami kiindulópontként szolgál a későbbi tervezésben. Az acél sokszínűségét a korlátokban véltük felfedezni, azok részleteinek változatossága ad lehetőséget az alapos, mégis keretbe foglalható kutatás elvégzésére.

Kezdetben egy gyűjtemény készítése a cél, majd ennek vizsgálata és az eredmények által egy tárgy megalkotása. A ’60-as, ’70-es és ’80-as évek jellegzetes korlátait keressük, amik lehetnek egyszerű hegesztések által funkcióját kielégítő tárgyak, de mérnökileg tervezett, főleg díszítő jellegű kreációk is. A spektrumon megtalált formák összessége ad irányt egy új ornamentika megalkotása felé...

csatolmány

szerzők

 • Csontos Hanna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Sprok Lilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Orbán Blanka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Nagy Márton
  docens, Lakóépülettervezési Tanszék