Regisztráció és bejelentkezés

re-Box Home

re-Box Home

Egy zebegényi telket megöröklő, Budapesten dolgozó fiatal szeretne a Duna parti településen egy otthont teremteni magának. Mivel anyagi forrásai végesek, azt nem teheti meg, hogy egy nagy házat építsen magának, ezért egy kicsi, akár saját maga által is megépíthető kapszulaházban gondolkodik, mely egy személy lakásának éppen megfelel. Hosszútávú tervei között azonban szerepel az, hogy egy nagy családi házat építtetene, ezért a telket arra is használná, hogy a sajátjához hasonló, kisköltségvetésű házak megépítésével, majd kiadásával megkeresse a majdani házának anyagi forrását. A kis házakat olyan embereknek adná ki legszívesebben, akik pár éves minimál otthont keresnek, nyugalom és elvonulás céljából, illetve Zebegénybe túrázók számára egy két napos szállásként.

Egy olyan kis házat tervezünk, mely egyszerre minimál, kis költségvetésű és különböző igényeknek is megfelel. A különböző igényeket, mely a kiadhatóság szempontjából fontos, bútorozási, berendezési változatokkal fogjuk kielégíteni. A házakat a telken egy adott rendszer alapján rendezzük el, mely rendszer ugyanúgy fellelhető a házak szerkezetében, illetve a házak belső bútorozásában. A rendszer alapját egy olyan modul adja, mely bútorként és épületszerkezetként is hasznosítható, illetve a későbbiekben épülő családi házban is felhasználható lesz. A modul egy előregyártott rétegragasztott lapokból összeszerelhető rekesz, melyet egy kis léptékű ház legtöbb szerkezeteként be lehet építeni. Ilyen rendszerekkel foglalkozik a Studio Bark csapata, akik U-Build néven saját rendszert terveztek. A rekeszekből az örökös saját maga megépítheti a házát, később a többi kisházat is szerkezeti szinten, illetve a rekeszekből tervezzük meg a házak bútorait is.

A terv célja minimális térrel rendelkező ház alkotása, mely egy alapmodulból épül fel. A rekeszekből bútorokat és szerkezeteket tervezve olyan megoldásokat keresnénk, melyek az újra-felhasználhatóságot biztosítják akár a telken, akár egy másik helyszínen épült ház formájában, akár tartószerkezetként, akár kitöltő elemként vagy bútorként.

csatolmány

szerzők

 • Imre Flóra Fanni
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Spilenberg Donát
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék