Regisztráció és bejelentkezés

Vade mecum

Többet, nagyobbat, drágábbat, csak a szomszéd füve ne legyen zöldebb! Napjainkra a fogyasztói társadalom igényei követhetetlen mértéket öltöttek. Nem elégszünk meg azzal, amire szükségünk van, folyton többre vágyunk, remélve, hogy az aktuális bővítés majd radikálisan növeli életünk színvonalát.

De tényleg mindig a nagyobb a megoldás, vagy vajon létezik minőségi élet kisebb komfortfokozaton is? Mik a jogos igények, amiknek egy épület meg kell feleljen és hol kezdődik a pazarlás? Szükségleteink életmódbeli különbségeinkből adódóan eltérnek, mégis, van egy pont, ahol az épület annyit tud, amennyit kell, és nem többet.

Dolgozatunkban ezt a határt keressük, melyhez a vizsgálatot egy általunk megalkotott személy esettanulmányán és a neki való tervezésen keresztül végezzük. Balázs 22 éves, egyetemi hallgató, aki szabadidejét sportolással tölti. Sziklát mászik, biciklizik, túrázik, ha teheti. Ezekhez a hobbikhoz gyakran sokat utazik, de szerencséjére a régi családi kisbusz rendelkezésére áll. Az évek alatt átalakította az autót, hogy többnapos túrák során otthonául is szolgálhasson.

Az ő életstílusa jó kiindulási pont lehet, hogy kérdéseinkre választ találjunk. Van tapasztalata az alacsonyabb komfort fokozatú életről is, így világosan látja, mire van igazán szüksége. Az autó megoldás a hobbijaihoz, mégsem tud eleget nyújtani a mindennapi életéhez. De mi lenne, ha a kisbuszra egyszerre tekintenénk önálló élettérként és egy épület mozgó helyiségeként?

Tervünkben azt a minimális életteret, azokat az elengedhetetlen funkciókat, tényezőket igyekszünk megtalálni, amik mindenképp kellenek egy kiegyensúlyozott élethez, pazarlás nélkül. Mindezt a családi kisbusz felhasználásával.

csatolmány

szerzők

 • Fülöp Theodóra Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Takács Johanna Krisztina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Gombos Tamás
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék