Regisztráció és bejelentkezés

Tájoló

A Dunakanyar mesébe illő környezetében helyezkedik el Zebegény. A történelem folyamán folyamatos fejlődésen ment keresztül, mely a mai napig tart. Páratlanul szép természeti adottságai miatt turisztikai látványosság. Nem véletlen, hogy az 1900-as évek óta egyre pezsgőbb közösségi élettel rendelkezik. Az idilli falusi arculata, romantikus atmoszférája sok kiemelkedő művészt és kikapcsolódni vágyót vonzott magához. Fejlődésének legjelentősebb korszaka arra az időszakra tehető, mikor Szőnyi István személye köré gyűlve, aktív, sokszínű és magas színvonalú művészeti élet kezdett kialakulni Zebegényben, mely máig meghatározza hangulatát.

Sokat elárul egy településről, ha festők, költők, írók és értelmiségi emberek választják azt lakóhelyül. Szőnyi István festészetében érezhető, hogy Zebegény volt számára az a hely, ami nap mint nap el tudta őt varázsolni, akár ugyanaz a látvány is tudott végtelen különböző arcával újabb és újabb inspirációs forrásként szolgálni.

Szőnyi István út 42. alatti telken körbe fordulva több olyan természeti kép tárul elénk, amit festők előszeretettel festenének, fényképészek fotóznák, túrázók zárnák szívükbe. Mit tehet ilyenkor egy építész? Hogyan segítheti egy épület vagy építmény a természet, egy varázslatos látvány kiemelését?

Kis házunkkal egy olyan teret szeretnénk létrehozni, ami Zebegény csodáira irányítja a figyelmet. Ahogy egy plein air festő az általa látott szépet szeretné megragadni és megörökíteni, úgy mi is ezeket a látványokat szeretnénk kiemelni és egy bekeretezett változatos mozgóképben megmutatni.

„Azt hittem, ha kereteket helyezünk el a természetben, az segítene fokuszálni az elmét arra, ami a kereten belül van: hiszen sok ember nézi, de kevés látja és érzi az igazi valóját. Igen, sokan nézik, de kevesen látják.” Ahogy Ashley Jackson is mondta, ha van keretünk a táj megfigyelésére, az korlátozza a szemet a fókuszban, és lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjünk a részletekbe.

Motivációnk, hogy egy olyan egyszerű építményt alakítsunk ki, mely önmagában értelmezve visszahúzódó, az utcaképből nem tűnik ki, azonban a körülötte lévő környezet atmoszféráját és hangulatát képes magába zárni, sőt tovább erősíteni azt. Vajon hogyan tud az elmélyedésre és a részletek megismerésére ösztönözni egy épített környezet? Ezekre a felmerülő kérdésekre próbálunk majd a letisztult építészeti választ adni.

csatolmány

szerzők

 • Makovics Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Zalányi Eszter Boróka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Nagy Márton
  docens, Lakóépülettervezési Tanszék