Regisztráció és bejelentkezés

Kisponyvás

TDK dolgozatunkban a következő történeten keresztül keresünk kortárs megoldást.

Jelenleg egy majdnem üres telek helyezkedik el a Szőnyi István utca 42-es szám alatt. A területen csupán egy picike sátor áll, melynek zuglói származású lakója a világért sem akar távozni és visszamenni a fővárosba. Utóbbi oka a nagyváros hangos, koszos és legfőképpen barátságtalan velejárója.

Mivel a lakó szereti Zebegényt és a kisponyvását, úgy dönt, hogy ezt az életérzést nem akarja feladni és végleg ideköltözik. Azonban a család hallani sem akar az ötletről, hogy egy lepedő alatt éljen a fiuk.

Hogyan tudnánk megőrizni a picike kék ponyvást, miközben saját kezűleg olcsón építünk egy kis házat, ami kellően nagy ahhoz is, hogy a fenntarthatóság szempontjából hosszú évekig kitartson.

A befejezés az lesz, hogy sehogy. Helyette inkább kis kezdeti műszaki segítséggel építünk egy maradandó vázat, amit majd a könnyű kitöltő elemekkel szépen lassan lehet teljessé varázsolni. Így semmit sem kell később elbontani vagy kidobni, és természetesen a lakó kedves sátra az egész tetején végig ott fog terpeszkedni.

Szükséges tehát egy vízzáró betonlemez 2,7 méter magasan 15 oszlopra támasztva. Utóbbi alatt pedig egyetlen alapegység: a fürdő. Oldalról kapcsolódik hozzá egy nyári konyha, amit majd ha jön a hideg falakkal veszünk körbe, és az így létrejövő helységbe egy heverőt is helyezünk. A terjeszkedés a raszterhálón belül moduláris falakkal történik, akár a barátok segítségével is megvalósítható, könnyedén és gyorsan. Mert a későbbiekben feltehetően lesz majd sátorkedvelőnknek kutyája, barátnője, franciaágya, valamint a barátai számára nagy nappalija, állása, ahhoz dolgozója és gyerekei nomeg unokái és számukra rengeteg szobája. Ezekre a terekre neki most még nincs szüksége, de megteremtjük hozzá a kiindulást. Alapgondolatunk, hogy mindig csupán annyival egészítsük ki a házat, amire épp szükség van. Ilyen elven nem is biztos hogy valaha teljes egésznek fog tűnni, de az adott pillanatban mindig kiszolgálja majd a használóját.

Addig is lesz egy fürdője, mellette egy kis konyhája, egy betonváza és annak tetején a szeretett kisponyvása.

csatolmány

szerzők

 • Balázs Zsófi
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ressely Krisztina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék