Regisztráció és bejelentkezés

Funkcionális mitózis

Funkcionális mitózis

A projekt kezdeti stádiumában a következő kérdés merült fel bennünk legtöbbször: mire is van igazán szükségünk az otthonunkban?

A dolgozatunk először az emberek alapvető fizikai szükségleteit veszi sorra. Ezekhez kapcsolódva kutatja a lehetséges minimum térigényeket, méretben és funkcióban. A program három alapfunkciót határoz meg, amelyekhez egy-egy téri egységet társít. Ezek a következők: pihenés, higiénia és közös időtöltés.

Tervünk arra is keresi a megoldást, hogy a lakók, abban az esetben ha kinövik a komfortot kiszolgáló minimumot, költözés nélkül alakíthassanak ki nagyobb teret újabb modul(ok) sorolásával. Ez megvalósítható első lépésként egy alappal és arra helyezett könnyűszerkezettel, mely akár csak időszakos is lehet.

A tervezési program egyik célja, hogy az bárkinek, akár fiatalként is megvalósítható legyen. Az építési költségek egész egyszerűen redukálhatók, ha a használó fenntarthatóan, saját energiabefektetéssel építkezik. Erre nyújt megoldást a téglából való építkezés, ami nem csak a kiadásokat csökkenti, de lehetőséget ad a modulok önálló elhelyezésére. A telek egy apropóvá válik, a tervezett modulrendszer bárhol megvalósítható.

Mind e mellett fontosnak tartjuk, hogy legyen kiút a mindennapokból. A rendszer a terek kialakításával hozna létre egy elszigeteltebb otthont, ami segíti a lakót kiszakadni a város nyüzsgéséből. Ehhez hozzáad az otthon környezete, amely egyszerre biztosítja a egyedüllétet, ugyanakkor a dunai kilátással oldja az elszigeteltség érzését. Az épület arra törekszik, hogy az élet színtere felé nyisson, a belső tér és az udvar felé, az utca és a rohanás felé viszont zárjon.

Így kialakítható egy olyan tér, ami igazán a használóévá válhat, mind komfortban, mind funkcióban.

csatolmány

szerzők

 • Szilágyi Emese Lili
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Marek Janka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Velkey Julianna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék