Regisztráció és bejelentkezés

Moving in Budapest

A lakhatás minden ember alapvető joga. De mi történik, ha valakinek sérül ez a joga? Hogyan képes fenntartani az életét, talpraállni, kikerülni a „rendszerből”? Hogyan képes egy család tovább funkcionálni otthon nélkül?

Magyarország nemzetközi viszonylatban széles szociális hálóval rendelkezik, azonban így is akadnak nagy lyukak ezen a hálón, a perifériára szorultak helyzete pedig igen kérdéses mind gazdasági, mind társadalmi megítélés szempontjából. A Családok Átmeneti Otthonának struktúrája különleges esély a családok számára. A cél, hogy egy család egységét megőrizve, a lehető legkevesebb beavatkozással, személyre szabott segítséggel legyen képes visszaállítani szuverén életvitelét – ennek első lépcsőfoka a CSÁO.

Az egyik égető probléma ezzel a rendszerrel a túljelentkezés mértéke. Ugyan egyre több egyházak és segélyszervezetek által létesített, és fenntartott otthon nyílik, ezek még nem képesek kielégíteni az igényeket. A másik kérdéses pontja a társadalmi elfogadás témája – a lakókörnyezet ritkán elfogadó a szociális otthonokkal szemben, inkább elzárkózás, elutasítás jellemzi a hozzáállást. Pedig a városi infrastruktúra, oktatási és munkalehetőségek kapaszkodót nyújtanak egy színvonal megőrzéséhez és a továbblépéshez. Kutatásom célja, hogy e két problémára egyidejű megoldást és programot találjon.

A kiindulópont olyan mobil házak tervének kialakítása, ami egy CSÁO minden funkcióját képes lenne ellátni. A cél olyan variálható és egymással kompatibilis elemek rendszere, amely viszonylag olcsón előállítható, gyorsan összeszerelhető és könnyen áthelyezhető. Így az otthonok szó szerint ideiglenesen működhetnének olyan használaton kívüli városi telkeken, melyeknek beépítése még nincs tervbe véve. Ez a struktúra egyszerre gazdaságos és mobilis megoldás lehetne a túljelentkezés mérséklésére városi környezetben, valamint egyfajta szociális érzékenyítési program is kezdeményezhető lenne az átmeneti beköltözés kompozíciójával.

szerző

  • Faur Csenge
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dankó Zsófia
    egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék