Regisztráció és bejelentkezés

Moduláris Otthonok

Gyors és megfizethető. Tehát előregyártott.

A 21. század lakásproblémáit elméletben kézenfekvő megoldásnak tűnik tömeggyártott házakkal megoldani, de hogy néz ez ki a valóságban? Vajon megfelelhet-e különböző családok igényeinek ugyanaz az épület? Van-e egyáltalán olyan megrendelő, aki elfogad egy kész tervet saját otthonául?

Dolgozatunkban a modulos, részben előregyártott rendszerek lehetőségeit igyekszünk a szélsőértékekig kitolni. Azt kutatjuk, hogy előre meghatározott méretű kubusokból építkezve milyen módon jöhet létre a legoptimálisabb alaprajz, ha figyelembe veszünk minden adottságot: a család méretét, életvitelét, a tájolást, a telek dimenzióit.

A kutatás célja egy olyan rendszert kialakítani, ami amellett, hogy variábilis és személyre szabható épületeket tud eredményezni, kihasználja a technikai fejlődés nyújtotta lehetőségeket, ezáltal a ház gyorsan, kevés szaktudással is felépíthető. Fontos szempont ezen felül, hogy a tervezett modulrendszerből egy lakóépület környezetbarát módon épülhessen és működhessen, valamint hogy a családok időközben felmerülő igényeinek megfelelően utólag is bővíthető legyen.

szerzők

 • Molnár Judit Katalin
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Péter-Szabó Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék