Regisztráció és bejelentkezés

Beilleszkedés, Visszailleszkedés

A hajléktalanság egy jelentős probléma az országunkban, amely sajnos a gyermekek egy részét is érinti. Jogszabályok szerint gyermek nem lehet hajléktalan. Az ilyen helyzetekre szolgál megoldásul a családok átmeneti otthona, ami az egész családnak nyújt átmeneti lakhatást, így biztosítva az együttmaradást. Mi erre keresünk tervezésen keresztül, építészeti eszközökkel megfelelő alternatívát.

Ez a rendszer nem tökéletes, de a dolgozatunkban néhány ilyen problémára próbálunk megoldást találni. Szerintünk a legfőbb nehézségeket az elutasító környezet és a pénzügyi források hiánya jelenti.

Vidéki telkek vizsgálatával próbáljuk megoldani a megfelelő utcaképbe illeszkedést, az ott lakók könnyebb elfogadása érdekében. Ezzel törekedünk létrehozni egy olyan típust, amely az ország legtöbb vidéki környezetébe beilleszthető. A költségek csökkentésére minél olcsóbb, de mégis tartós anyagokat választunk.

Felmerülnek olyan épületen belüli gondok, amelyek hátráltathatják az otthon gördülékeny működését, és ezekre véleményünk szerint az építészet is nyújthatna megoldást. Olyan belső nehézségek merülhetnek fel, mint például az önállóság elvesztése, az elkényelmesedés, vagy a felügyeleti kérdés.

Célunk egy olyan családok átmeneti otthona prototípus létrehozása, ami segíti a családoknak a visszailleszkedését a társadalomba és támogatja a gyermekek fejlődését. Ezeket figyelembe véve szeretnénk egy olyan épületet létrehozni, amelynek nemcsak belső müködése, hanem a külső megjelenése is előrelendíti ezt a folyamatot.

szerzők

 • Rostás Nikolett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szeitl Virág Nóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Máthé Dóra
  tudományos segédmunkatárs, Lakóépülettervezési Tanszék