Regisztráció és bejelentkezés

Újragondolt jelkép

Újragondolt jelkép

Nyomaték-ház, metabolizmus, pilonokra emelés, mély érzelmek, szélsőséges vélemények szembenállása- vitatárgy. A köznapi emberek elutasítása, a szakma ellentétes visszajelzése- a többség rideg, érzéketlen kívülállása, néhányan értetlen elismeréssel figyelnek, míg mások belső, öntörvényű piedesztálra emelnek. Az ítélkezés mögött a többszörösen kitüntetett építész, Bán Ferenc alkotása, a nyíregyházi Művelődési Ház áll.

Egy merész tervből, a megvalósult épület, amely most, közel negyven év elteltével újra a rajzasztalra kerül, és várható az újragondolás megtestesülése. A terv, amin a fiatal építész kísérletezett, egy pályázat nyertese. A kísérlet megvalósulása azonban eltért ettől a díjazott tervtől. Az épület funkciója felhígult, szerteágazott, ezzel szemben tömege összetömörödött. Így a kisebb térfogatba bezsúfolódott a funkcióáradat. Különös formaalkotása, újítás idegensége, arányai, és a kevésbé megfelelő funkció miatt az épület megítélése mai napig disszonáns. Ugyanakkor Nyíregyházának jelképet teremtett, addig elérhetetlen kulturális lehetőségeket kínált, külföldi visszhangot, haladást hozott, ennek ellenére nem talált pozitív elfogadásra széles körben. Negyven év használat után aktuálissá vált az épület korszerűsítése, újragondolása. A tervezés lehetősége most is Bán Ferencé. A megvalósulás a közeljövő feladata.

Mi lehet az újragondolás eredménye? Megtörténik-e a nagy áttörés, amellyel elnyerhető a közvélemény elismerése, a széleskörű befogadás, vagy az elvárható reakció az újabb felháborodás lesz? Szükséges-e egyáltalán mélyebb értelmezés vagy csupán egy benyomás, gondolatébresztés a lényegisége?

Jelen tanulmányban, általam is újragondolva, talán sikerül reális olvasatot láttatni, hogy érthetővé váljon, a befogadásra nyitottak számára, az épület valós lelkülete.

csatolmány

szerző

  • Nagy Stefánia
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Kerékgyártó Béla
    , Filozófia és Tudománytörténet Tanszék