Regisztráció és bejelentkezés

Két tér között

A Design Terminál néven ismert épület Budapesten, a VII. kerület szívében, a hétvégi piknikekre invitáló Erzsébet Park és a koncertek helyszínéül is szolgáló Akvárium között helyezkedik el: egy szellős, átlátható épület, egy nyüzsgő köztérrendszer közepén. A szerencsés adottság ellenére a ház ma mégis néma, ottfelejtett díszletként áll ebben a színes forgatagban.

A jó idő eljövetelével bódék, - külső szervezésű programok - lepik el a Terminál udvarát. Nyüzsög és él a pavilon környezete, de attól részben függetlenül. A hűvös, esős idő beköszöntével lassan elnéptelenedik a tér, maradnak a lebontásra, elhurcolásra váró bódék, székek, asztalok, kerítések. Ahogy közeledik a tél, úgy tisztul a terep, bújik elő a ház igazi énje, már ami a formáját illeti. Belül hol lassan zajlik az élet, hol szintén csend van. Fennakadás van az épület és a benne helyet kapó funkciók között.

A volt buszterminál átalakítása egy műemlék újrahasznosítására ad lehetséges megoldást. A program helyénvalósága több beérkezett pályázatot vizsgálva is igazolódik, a megvalósulásra szánt alkotás egy gondosan megtervezett, tematikus ,,design túra" helyszínét vázolja a 2006-os pályázati tervlapokon. Az épület adottságait elemezve jól érzékelhető, hogy a Golda- Madzin tervezőpáros által jegyzett munka az eredeti használat gazdagságát, intenzitását hozza. Az elkészült engedélyezési tervek mégis csak részben valósultak meg, több év csúszással, a design központ funkció háttérbe szorulásával. Ma az épület bérlői részéről az együttműködés, az épület tudatos használatának hiánya érezhető, bizonytalan tereket eredményezve a ház életében. Dolgozatom vezérfonala a mai állapot kialakulásáig vezető út és a jelen elemzése, a térhasználat szempontjából.

csatolmány

szerző

  • Miklós Zsófia
    építészmérnök tervező
    nappali

konzulens

  • Marosi Bálint
    adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

I. helyezett