Regisztráció és bejelentkezés

A pöttyös az igazi

Víziváros kortárs épületekkel sűrűn átszőtt részén található a 3H építésziroda új munkája egy irodaház. Pöttyök, dobozok,játék, rend. Ezek az első szavak amik eszembe jutnak a házról - ezután az, hogy ez egy iroda ház semleges térprogrammal és kötöttségekkel, de itt nem a megszokott képletet látjuk. Célja kitűnni és a megfelelő munkakörnyezetet kialakítani, eszköze pedig a forma és a részletek. Néhány kulcsszava a transzparencia, rendezettség, környezettudatosság.

Az ötszintes lapos tetős tömeg homlokzatait egymástól eltolt kubusok építik fel. A parapet nélküli üveg dobozok így egy rendszert alakítanak ki, és kiemelik a házat a szövetből. A belső terek egy átriumtér köré szerveződnek, mely átriumtérbe átkötő üvegdobozok nyúlnak be, adva helyet az irodafunkciót kiegészítő tereknek, mint konyha, pihenő vagy épp meeting-room.

Fontosnak tartom a ház mondanivalójának és ennek az eszközeinek kibontását, a homlokzati rendszer és ennek estleges ellentmondásainak vizsgálatát. Ugyanakkor a ház eszköztárának összegyűjtését, amelyek szerethetővé teszik azt.

A vizsgálat elemei közé tartozik az összevetés más hazai illetve külföldi kortárs példákkal, melyek analógiának tekinthetők funkcionálisan vagy épp építészeti eszközeiben. Ilyen például Tomay Tamás irodaháza, mely a szomszédos Kacsa utcában található. Itt az alapterület közel azonos, de architektúrája merőben más. Analógiának tekinthető még a 3H építésziroda egy másik terve szemlélete, illetve formálása miatt.

csatolmány

szerző

  • Vass Réka
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Marosi Bálint
    adjunktus, Középülettervezési Tanszék