Regisztráció és bejelentkezés

Giuseppe Terragni: Asilo Sant' Elia

Giuseppe Terragni: Asilo Sant’ Elia

Giuseppe Terragni, az olasz fasiszta építészet legkiemelkedőbb alakja 1904-ben született Como- ban.

Építészetének első kutatója, Bruno Zevi így vall róla: „ Terragni fasizmusa analóg Michelangelo vagy Borromini katolicizmusával, virtuális, elképzelt, becsületes fasizmus, amely képes legyőzni a bürokrácia lassúságát…tiszta, nem opportunista, végül is többnyire mitikus”1. Munkásságát az új szellem, a fasizmus győzelmébe és haladásába vetett hit jellemezte, amit ő tisztának, célszerűnek tartott. Az alkotásait áthatja a racionalista, mediterrán építészet formanyelve. Elismerte és szerette a hollandok, az oroszok és a japánok építészetét, Gropius- t és Le Corbusier- t. Azonban Le Corbusier építészete volt az egyetlen ezek közül, amit nem tartott ridegnek, amiben látta a mediterrán gyökereket.

„Terragni 32 éves korában bebizonyítja, hogy vasbetonnal és üveggel is létre lehet hozni költészetet” 3. Erre legjobb példa az Asilo Sant’ Elia ( Sant’ Elia óvoda), amit a Caritas ( Segítő Társaság) kérésére kezd el tervezni szülővárosában, Como- ban . „ Az építészet a civilizáció, a kultúra jele- tiszta, elemi és tökéletes-, ha a nép által választott, megfigyelt és értékelt – nehéz munkával létrehozott eredményeket fejezi ki, azokat, amelyek minden nemzet alapvető szellemi értékeiről tanúskodnak”- olvasható Terragni egyik kéziratában. „Az épületet világos és tágas terek, természetes horizontális szerkesztés és az épülettömegek kreatív játéka jellemzi, mindenki számára érthető nemzetközi építészeti formanyelven.” A környezetbe illeszkedő, új rendű építészet. Újabb horizontot tár fel az építőipar számára, egy tökéletes célkitűzést, ami kommunikál a dombvidéki tájjal.

Az ember el sem tudja képzelni, mit lehet létrehozni néhány vasbeton lappal és üvegtáblával, amígy nem tesz sétát ebben az épületben. Igazi építészeti csoda, nagy bátorságra és építészeti szaktudásra vall, ahogyan játszik az épített elemekkel és azokat beleilleszti egy történelmi, mediterrán, dombvidéki tájba.

Felhasznált irodalom:

1. Bruno Zevi: Giuseppe Terragni, Serie di Architettura/7, Zanichelli, Bologna 1980, 15. o.

2. Rassegna Italiana 1926. december

3. Antonio Saggio

4. Lampert Rózsa: Giuseppe Terragni, az európai építész, 2004.

5. Triennale di Milano- Giuseppe Terragni, Electra, Milano, 1996.

csatolmány

szerző

 • Budai Gabriella
  építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Dobai János
  tanszékvezető, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Ordasi Zsuzsanna
  egyetemi adjunktus, ELTE BTK MTI (külső)