Regisztráció és bejelentkezés

Funkcionalitás és Egyetemi Könyvtárak a XXI. Században

Az általam választott téma az általunk használt egyetemi könyvtárak jövőjének keresése, - bemutatása az információs robbanást követően. A téma feldolgozásának eszköze az egyetemi könyvtárak bemutatása néhány külföldi - az Urbanisztikai kutatások és gyakorlatok című tárgy keretein belül tett csehországi kiránduláson látott épületeket értelmezve - és magyar példákon keresztül.

Mi a szerepe a könyvtáraknak az egyetem életében napjainkban? Egyetértenek a tervezők a könyvtárak jövőjéről? Ha csak a két csehországi épület, a Brünni Masaryk Egyetemi Könyvtárát és a Prágai Műszaki Egyetem Könyvtárát nézzük nagyon más képet kapunk. Az egyik hagyományos elrendezést alapul vevő épület, míg a másik a könyvtár funkciót újradefiniálja. Ez a látszólagos útkeresés arra ösztönzött, hogy felállítsak egy elméletet arra nézvést, hogy ezek az építészetileg magas színvonalú épületek közül melyik felel meg a valós igényeknek.

Éppen emiatt belevettem az elemzésbe több olyan könyvtárat, amely az elmúlt húsz évben épült, illetve nagyon friss választ is. Az összekötő kapocs minden esetben az volt, hogy egyetemekhez kapcsolódó intézményekre fókuszáltam.

Végül, röviden a BME könyvtárának fejlesztési lehetőségeire térek ki, amely egy régebbi igényrendszer alapján épült.

szerző

  • Gránásy Sára
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Varga Imre
    , Urbanisztika Tanszék