Regisztráció és bejelentkezés

PakuraNatura

PakuraNatura

A mai világban a zöldterületek helyét elfoglalták a gyárépületek, ipari területek. Rengeteg állat vesztette el a lakhelyét, növényfajták tűntek el a város ökoszisztémájából. Ennek következtében nincs ami megszűrje az autók által kibocsátott káros anyagokat.

Tervezési helyszínünk egy régi szénerőmű területén található, Székesfehérvár szívében. A cél egy pakura tárolónak az újragondolása volt, melyet nem használnak ki az elavultsága miatt.

Tervünkkel a természet jelentőségét szeretnénk reprezentálni. A város centrumában így egy zöld területtel hívjuk fel a figyelmet a környezettudatosságra.

A célunk egy folyamat elindítása az emberekben, ami arra készteti őket, hogy figyeljenek az őket körülvevő világra. Azt a hatást várjuk, hogy további növényparkokat létesítsenek, valamint preferálják a bicikli használatát autók helyett. Ösztönzésképpen ide terveztünk kerékpártárolókat is az itt dolgozók számára. Ezeket a tartály egyik oldalára helyzetük el, mivel a másik felére méheket szeretnénk telepíteni. A méhecskék természetéből fakadóan indokolatlanul nem bántják az embereket, de annak érdekében, hogy ne érintkezzenek közvetlenül velük, az ellentétes oldalra kerültek. Számtalan pozitív hozadéka van a méhek telepitésének, amik közé tartozik belvárosi növények beporzása, valamint méz készítés.

A kutatásunk egy olyan feldolgozása a témának, ahol megkérdezzük az ott élők véleményét interjú formájában, valamint szakirodalmat és esettanulmányt használunk. A Székesfehérvár városökológiájához nagyban hozzá tenne, ha a kutatásunk megvalósulna.

Tanulmányunk felépítéséhez szakirodalmakat használtunk, ilyen például Mezősi Gábor, Mucsi László, Rakonczai János, Géczi Róbert műve a városökológiáról, valamint Szilasi Péter műve a településinformatikáról.

csatolmány

szerző

  • Balogh Eszter
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Balázs Mihály
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék