Regisztráció és bejelentkezés

Négyszögletű kerek erdő

Az SZÉPHŐ Zrt. korábban zárt ipari területe fokozatosan megnyílik a külvilág felé, így lehetőség adódik, az indusztriális zárvány városszövetbe való integrálására. A helyszín izgalmassága ugyanakkor éppen ebben az elzártságában rejlik.

Az ipari terület helyszín bejárásakor szemünk elé táruló látványa és az ekkor bennünket átjáró érzés erős kontrasztban voltak egymással. A gyár falain belülre érve már nem lehet hallani az utca zaját, elkezdődik egy elcsendesedés, ami a központba, tartályhoz közeledve egyre erősödik. A magba érve az ember ösztönösen elnémul, és egyfajta nyugalmat sugárzó szakrális érzet járja át.

A tér, amely figyelmen kívül hagyja a mindennapi valóság elvárásait, egyszerre négyszögletű és kerek, körülzárt és otthonos, a látogatók számára az elvonulás helyszíne. Olyan menedék, ahová, ha be is tör a mindennapok erőszakos, kegyetlen világa, csak elbukni tud, mint a mesékben általában. Az erdőlakók mindannyian különc egyéniségek és a hétköznapi világban el nem ismert értékeiket az erdő zárt világában élik meg.

A koncepciónkat a látás és az érzés, az elmúlt század zakatolása, a régmúlt nyugalma, az épített és természetes környezet ellentéteire építjük. Nem szeretnénk megbontani a központi indusztriális elemek harmóniáját (külső beton fal – átmeneti tér – pakura tartály – belső tér), hanem a falon belüli érzést erősítenénk fel vizuális és természeti elemekkel, újabb kontrasztot teremtve. A lépcsők a hétköznapi világból a mesebeli erdőbe vezetnek. Az erdőbe, ahol közösségteremtő téri helyzetek segítenek újra megtalálni elvesztett szociális kapcsolatainkat. A külvilág kizárásával létrejön egy új közösség. Célunk, hogy megteremtsük, azt az atmoszférát, amely kiszakít a jelenlegi élethelyzetből, majd egy újfajta viszonyrendszerbe integrál vissza. Általa nem csak a terület, de a látogatók is végig mehetnek a revitalizálódás folyamatán. Újabb kontrasztot teremtve, újabb rétegeket fejtünk fel nem csupán a tartály falain belül, hanem kivetítve a gyár területére majd pedig Fehérvár egészére. Az átmeneti terek segítségével, az embereket a társadalomba, a barnaövezetes területet pedig a város vérkeringésébe pumpáljuk vissza, és miután a falon túljutunk, újra a nyüzsgő világ szerves részeivé válunk.

Források:

Kultúrális örökségvédelmi hatástanulmány 2010 Székesfehérvár

https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2017/onkormanyzat/dokumentumok/foepiteszi_iroda/2_-3__FELS__VAROS_es_C__KULTERULETI_RESZ_2014_11_18.pdf

2021.09.30.

Földényi Dóra Felícia, Kokavecz Kata

csatolmány

szerzők

 • Földényi Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kokavecz Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék