Regisztráció és bejelentkezés

Kaleidoszkóp

KALEIDOSZKÓP

Az 1960-as években a ,,hazai ipari építészet jelvénye” -ként számontartott Lágymányosi kenyérgyár bezárása óta a liszttároló siló épülete a mai napig funkcióját vesztve, üresen áll.

A siló ikonikus megjelenését és eszmei értékét megőrizve nem bontanánk el az épületet, ellenben egy új funkcióval megtöltve, újra visszaadhatnánk egykori fényét.

A helyszín egy zajos főút mellett helyezkedik el, ami tökéletesen reprezentálja annak a bábeli zűrzavarnak a világát, amelyben mindannyian élünk, és amit mindannyian a saját filterünkön keresztül érzékelve tapasztalunk meg. Mi lenne, ha adnánk egy kaleidoszkópot, aminek segítségével újra egy “nyelvet” beszélhetne az emberiség? Próbáld ki! Változtasd meg a nézőpontod! Nézz bele! Hogy ebből mi lesz; egy hang, egy szín, egy érzés, azt Te rád bízzuk!

Az általunk újragondolt épület az öt érzék diagramjával mérve egy multiszenzoriális térélmény-sorozaton kísér téged végig. Egyfajta beavatási folyamat részeseként, megérkezel egy, az udvar felé nyílt fogadó aulába, ahonnan az út a felette lévő nyugodt légkörbe, pihenőtérbe vezet. Itt ráhangolódhatsz az előtted álló változatos látványok, események sorozatára. Olyan élményekkel teli világot fedezhetsz fel, mint amilyet egy kaleidoszkóp által nyújtott impulzus adhat. A következő öt emeleten az öt érzékszerv különböző érzékelésmódjainak szériájával fogsz találkozni. Minden szinten szenzorosan, csak egy érzékszerv fokozott használatát igénylő installációk találhatóak, melyek az eredeti liszttároló tartályok bevonásával történnek. Alulról felfelé az érzékszerveink között, az idők során kialakult, változó prior sorrend (tapintás - hallás - látás - szaglás - ízlelés) alapján rendeződik vertikálisan. Majd a legfelső térbe érkezve, egy foglalkozások megtartására alkalmas terembe érsz, ahol a mögötted hagyott események, történések feldolgozása zajlik. Ezek után, még mielőtt kilépnél a Kaleidoszkópból, pihenj meg és térj vissza az első szintre, feküdj le és hangolódj rá a külvilágba való visszatérésre.

A humán érzékszervi spektrum egyfajta laboratóriumaként jönne létre az új funkció. ,,Az építészet megerősíti a léttapasztalatot, a világban való létünk érzetét, és ezáltal lényegi módon önmegtapasztalásunk is.” A térkísérlet az emberi ,,érzékek polifóniáját” vizsgálja, amin belül specifikusan az autizmus-tér viszonyokat is jól meg lehet figyelni.

Ma már elvárt, sőt természetes, hogy fenntarthatóan vagy akadálymentesen tervezünk. Reméljük, hogy az épület egy olyan ,,újfajta horizontot tud nyújtani, amelyen a világ megtapasztalható, megérthető” és, hogy a jövőben útmutatást nyújthat abban, hogyan tervezzünk a spektrumszenzor teljes skálájának kedvezően.

csatolmány

szerzők

 • Tényi Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kaldenecker Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dankó Zsófia
  egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék