Regisztráció és bejelentkezés

Hangulat és tér, a tér emlékezete Peter Zumthor épületein keresztül.

Absztrakt:

Egyetemi tanulmányaim során olyan épületekkel, objektumokkal és installációkkal ismerkedtem meg, amiknek hangulata és téri kialakítása különleges egységet alkot. A témakörhöz köthető terek, épületek erős kisugárzásuk miatt mindig is vonzottak, a legszebb kiteljesedést mégis Peter Zumthor épületeinél tapasztaltam. Alkotásai könnyedséggel és eleganciával fogalmaznak meg hangulatokat, érzéseket, így dolgozatom tárgyaként az ő épületeit szeretném vizsgálni, azok építészeti eszközeit, és az alkalmazott eszközök által létrehozott légkört, teret és hangulatot.

Dolgozatomban három épületen keresztül vizsgálódom: a Cinkbánya Múzeum (a norvég cinkbányának állított emlék), a Steilneset Memorial (boszorkányperek emlékhelye), valamint a Topographie des Terrors nevű múzeum meg nem valósult projektjeit (Gestapo székház traumatikus eseményeinek emlékére tervezett objektum) elemezve

A három épület célja és ezáltal hangulata is teljesen más. Az építészeti eszközökkel kialakított és létrehozott terek légkörét és azok hatását szeretném megvizsgálni. Milyen módszerekkel éri el az építész a megfelelő impulzust? Hogy lesz egy elegáns, légies épület a boszorkánypereknek, egy vékony, törékenynek tűnő, karcsú lábakon álló objektum a bányászok mindennapi életének emlékhelye, lenyomata. Miképpen állíthatunk a náci terrorral terhelt emlékű helynek megfelelő súlyú és jelentőségű emlékhelyet?

Munkám során megvizsgálom a három emlékmű anyag és szín használatát. Azt, hogy az adott objektumok hogyan viszonyulnak a környezetükhöz, valamint belső tereik kialakítását. Jelként kiállnak-e a helyszínből, vagy beleolvadnak és részét képzik annak? Milyen eszközöket használ a tervező az atmoszférateremtés eléréséhez, s milyen hatásokat váltanak ki azok a látogatóból?

Kutatásaim során Peter Zumthor által írt könyveket használom kiegészítő információként, vezető szálként, megismerve gondolatait és elméleti felvetéseit az adott témákkal kapcsolatban.

Irodalom:

Peter Zumthor-Atmospheres

Peter Zumthor- Thinking Architecture

szerző

  • Süttő Rita
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Levente
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék