Regisztráció és bejelentkezés

Neue Nationalgalerie - Egy modern műemlék megújulása

Két világhírű építész, egy világhírű épület. Két meghatározó ember Berlin építészetében, és egy meghatározó épület a város történelmében. Két egymást követő évszázad. Mies van der Rohe és David Chipperfield mindketten koruk legismertebb építészei, a Neue Nationalgalerie pedig saját korának egyik legismertebb múzeumépülete.

Az 1937-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált Mies van der Rohe 76 évesen, az NSZK felkérésére érkezett vissza Berlinbe, hogy a Kulturforum felépítésének részese legyen. Ekkor tervezte a Neue Nationalgalerie-t, melyet 50 évvel később David Chipperfield és irodája újítanak fel. Különös kapcsolat áll fenn a két építész között, mivel mindketten erősen kötődnek Berlinhez, és mindkettőjükre jelentős hatást gyakorolt a klasszicizmus szellemisége, ezen belül is a Schinkel építészete. A galéria felújítása komoly dilemmát okozott Chipperfield számára, mert egy kiemelkedő fontosságú műemlék épületről beszélünk, mely esetében felmerül a kérdés, hogy szabad-e ebben az esetben is a korábban jól bevált felújítási-stratégiáját alkalmaznia, mely a régit vizuálisan igyekszik elválasztani az újtól.

Dolgozatomban igyekszem e modern műemlék felújításának elméleti kérdéseit körbejárni, valamint elmélyülni abban, hogy mindez ma hogyan, milyen eszközökkel valósítható meg.

csatolmány

szerző

  • Varga Lilla Luca
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Klobusovszki Péter
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett