Regisztráció és bejelentkezés

Fénykuckó

Fénykuckó

 

Pályamunkánk célja az Óbudai Kísérleti Lakótelepen található gázfogadó újragondolása a megváltozott közösségi igények szerint.

A gázfogadót keskeny sáv választja el a forgalmas Bécsi úttól, de a környező társasházak, bokrok és fák teljesen a lakótelep atmoszférájába húzzák, így ideálisnak találtuk, hogy tervünkben a lakótelepi közösséghez tartozó középületként kezeljük. Az épület mára jelentőségét vesztette, nem szolgál ki semmilyen funkciót és parlagon áll.

A városokban ma már ritkán szerveződnek helyi közösségek belső indíttatástól vezéreltetve. Egy közösségi alkalmat meg kell szervezni, azonban a nap végén mindenki hazaérve a munkából, elzárkózik a saját életterébe kipihenni a nap fáradalmait, és gyakorolja a mai pszichológia divatos, felfújt elemét: az énidőt. A gyerekek utánozzák szüleik magába forduló magatartását, talán már nem is tudják, milyen egy „helyi banda” részesének lenni. A helyi közösség-hiány tényének aspektusa az is, hogy a város társasházainak többségében nincs közösségi tér, kevés olyan lehetőség adódik, ahol a lakók, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok találkozni tudnak.

Erre a problémára kínál megoldást a tervünk, a gázfogadó újragondolásával. A kis közösséget befogadni képes, félig földbe süllyesztett beton épület belső és külső tere gyerekek építette „bunki” hangulatát idézi meg. Mi más tudna több életet vinni egy elhagyatott épületbe, mint egy csapat gyerek? Nekik is igényük van egy közeli helyre, ahol együtt lehetnek, játszhatnak, és világmegváltó ötleteket találhatnak ki. Erre inspirálja őket az épület kialakítása és formája. A lakótelep többi lakóját is szeretnénk bevonni a közösségformáló „bunki” használatába. Azért, hogy a családok közösen is használhassák, a betonépítményben kis filmszínházat alakítanánk ki, ezzel a legtöbb korosztálynak szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínálva, miközben egymással is találkoznak.

Tervünkben arra keressük a választ, hogyan valósítható meg egy ilyen kis léptékű épületben ez a két, használati idejét tekintve elkülönülő funkció? Koncepciónk kialakítás során a helyiek meglátásait is figyelembe vesszük.

csatolmány

szerzők

 • Cseh Fruzsina Laura
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Nagy Anna Borbála
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Szabó Levente
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék