Regisztráció és bejelentkezés

Befogadó: közösségi tervezés Óbudán

Az óbudai gázfogadó évek óra üresen áll, rehabilitációja nem csak építészeti, hanem közösségi kérdés is. A szomszédos Kísérleti Lakótelep épületeit az 1958-ban meghirdetett ötletpályázat eredményeként építették fel. A tervező építészek a világháborúk utáni lakáshiányra kerestek megoldást, új technológiákat, szerkezeti megoldásokat alkalmazva, minimális alapterületre törekedve. Éppen ezért a lakótelep és a gázfogadó is kiemelt értéket képvisel a magyar építészetben.

A gázfogadó épülete a lakótelep sarkán, a Vörösvári út mellett található. A különleges, betonból készült héjszerkezet, és a földbe mélyesztett henger formájú belső tér jelenleg eladás alatt áll, a korábbi közmű szerepe megszűnt. A lakosok nagy része még nem járt az építmény belső terében, sokan nem is tudják pontosan micsoda, azonban jelen van életükben különböző formában. Akik fiatal koruk óta élnek a lakótelepen, örömmel idézik fel, hogy gyerekkorukban felmásztak az épületre. Sokan minden nap elsétálnak mellette, szinte észre sem véve a különös építményt. A gázfogadó mindenesetre egy meghatározó része, szimbóluma a lakótelepnek.

Az Óbudai Kísérleti Lakótelep természetesen nem csak a különleges épületekből, az azt körülvevő autóutakból, és a parkot átszelő kissé rendezetlen ösvényekből áll: az ott élő emberek, illetve azok, akik a tereket használják, a lakótelep szerves részét alkotják. A lakosok az évek alatt kicserélődtek, az albérlők aránya nőtt. Az ott élők nagy része egy-egy szomszéddal tartja a kapcsolatot, azonban igazi közösségi élet nincs a lakók között.

Tervezésünk és kutatásunk az óbudai gázfogadó rehabilitálásával, illetve a környék és az ott élők megismerésével foglalkozik. Célunk egy új közösség teremtése, az újabb és régebbi lakosok összehozása, a közös hang és harmónia megteremtése. Ezt minél több személyes beszélgetéssel, a lakók történeteinek, véleményének meghallgatásával kívánjuk elérni. Egy párbeszédet szeretnénk elindítani a lakókkal, mely segíti a gázfogadó épületének újragondolását. Velük közösen szeretnénk megoldást találni az épület hasznosítására, hogy olyan funkciót kaphasson, ami közösségalkotó erejével kellemesebbé teszi a környéket az itt lakók és az erre járók számára.

csatolmány

szerzők

 • Müller Hédi
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szalay Kata Csenge
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szlávy Anna
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Wettstein Domonkos
  egyetemi adjunktus, Urbanisztika Tanszék

helyezés

III. helyezett