Regisztráció és bejelentkezés

Kihűlt presszó

- A szokásos fekete?

- Ha lehet duplán, cukor nélkül.

- Írjam a többihez?

- Pénteken behozom. - mondtam a fizetőnek, válaszomat meg sem várva ő már sarkon fordult. Az Egyetem utcai ablakban a jó öreg kopott bőr karosszék üresen állt. Szokatlan volt ez a kép, ilyenkor rendszerint már ott várt rám, de úgy tűnt ma kivételesen egyedül leszek. A környező finom nyüzsgés megnyugtatott, a sercegő lapok és töltőtollak karcolásának ritmusát csak egy-egy kávéscsésze csörömpölése törte meg. Testes szivarfüst járta át a teret, a tekintélyes Mészáros Úr épp most gyújtott rá; felismerem az illatáról, kubai. Ahogy a tekintetünk találkozott, csak bólintottunk egymásnak és már ujját nyálazva lapozta is tovább a külföldi folyóiratot. A címlapon lévő párizsi kép a tavaly őszi utazásom emlékét idézte fel bennem. Finom köhintés zökkentett ki gondolataimból, itt állt az asztal mellett, kezében egy viseltes jegyzettömböt szorított. Már rég elmúlt fél hét, nem értem mi történhetett…

Egy hétköznapi kávéházi este, mely mindenki számára mást jelent. Jelentéktelennek tűnhet, csak egynek a múlt apró szilánkjai közül, melyeket csak felszínesen ismerhetünk. A történelem során a kis részletek elvesznek, jellemzően csak az egész társadalmat formáló történések épülnek be a köztudatba. Mégis a személyes emlékek tudnak minket korhűen visszarepíteni a letűnt időkbe, hiszen a tények nem képesek hangulatot, érzelmeket, véleményeket helyettesíteni. A művészet és az irodalom eszköztára ad lehetőséget erre az emberközeli időutazásra. Az építészet nem csak fizikai valójával őriz emlékeket, hanem falai közt óvja az egykori kulturális élet atmoszféráját is.

A Centrál Kávéház a 19-20. századi Budapest szellemi központjául szolgált, pezsgő irodalmi élet jellemezte. Ebben a légkörben született számos, a korszakot meghatározó alkotás, törzshelye volt a századforduló intellektuális rétegének. Munkánkban az itt összefűződő személyes történeteket szeretnénk bemutatni, melyek mozgatórugói voltak az akkori társadalmi élet mindennapjainak. A művek segítségével kerülünk bele a hely egykori légkörébe és fedezzük fel a múlt emlékfoszlányait.

csatolmány

szerzők

 • Szerdahelyi Dalma
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tőcsér Evelin
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Frikker Zsolt
  ügyvezető, építész tervező, Studio Fragment Kft (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést