Regisztráció és bejelentkezés

Hol így, hol úgy

Igaz történet alapján…

Két ősi rivális civakodása egy napon addig fajul, míg egyikük ellopja ellenfele legféltettebb kincsét, azzal a céllal, hogy ellenlábasát minden erejétől megfossza és véget vessen küzdelmüknek. A megbénított fél azonban nem adja fel, minden eszközt megpróbál bevetni, hogy elveszett részét újraalkossa.

Rendezte: Komáromi Zsófia, Veres Zsuzsanna


Év: 2022


Hossz: bizonytalan

Műfaj: animációs rövidfilm


Forgatókönyv: Komáromi Zsófia, Veres Zsuzsanna


Dramaturg: Kemes Balázs


Vágó: Komáromi Zsófia, Veres Zsuzsanna


Zene: Komáromi Zsófia, Veres Zsuzsanna


Producer: Középülettervezési Tanszék

——————————————————————————————

„Mindig újra kitaláljuk a múltat, mert a múlt, mint olyan nem létezik.“

„Az emlékeinkben, könyveinkben, épületekben, költeményekben, fikciókban, regényekben van, másutt nincs múlt. Ezt rakjuk össze, mint egy puzzle, hol így, hol úgy.“

/ Földényi F. László: Nosztalgia mesék, Megfagyott Muzsikus, 123. évfolyam/1 /

A Hol így, hol úgy című animációs rövidfilm a fentebbi idézetekből inspirálódva kísérletet tesz a múlt fogalmának, valamint az emlékezés jelenségének értelmezésére és vizuális feldolgozására, megjelenítésére, mindezt a mese műfaján keresztül. A történet egy fiktív, absztrakt világba repíti el a nézőket, ahol a téri világ felfedezésében és megfejtésében egyedül a fantázia nyújthat segítséget. A cselekmény kiindulási alapja az az állítás, hogy a múltat az emlékezés hívja elő, teremti újjá, és élteti, az emlékezés értelme pedig a múltban rejlik, belőle táplálkozik. A fizikai térben történt események idővel megfoghatatlanná válnak, majd egy másik dimenzióban elevenednek meg. A bonyodalom abból adódik, hogy emlékezetünk azonban minden erőfeszítés ellenére torzít, bármennyire szeretnénk, nem tudjuk részletekbe menően felidézni amit átéltünk, láttunk, hallottunk, vagy éreztünk. Pedig megpróbáljuk, újra és újra. „Mint egy puzzle, hol így, hol úgy.“ Ennek oka, hogy az emlékezés mellett akarva akaratlanul felbukkan a felejtés is, mint két jó barát, kéz a kézben. A felejtés gátol, elhalványít, vagy eltávolít valamitől, amit utána az emlékezés szeretne (vagy néhány esetben éppen ellenkezőleg, nem szeretne) visszahozni.
 A film főszereplői a megszemélyesített Emlékezés és Felejtés, akik a történetben ősi riválisokként jelennek meg. A mese e kettő küzdelmét, a Felejtés ármánykodásait, múltbeli emlékfoszlányok sokszínű kavalkádját, az Emlékezés eszközeit és fáradalmas munkáját mutatja be. 
Az animáció vegyes technikával készül: analóg és digitális rétegek egymást kiegészítve kerülnek vetítővászonra.

csatolmány

szerzők

 • Veres Zsuzsanna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Komáromi Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék