Regisztráció és bejelentkezés

Startpont

Startpont

A Hármashatárhegy dombjai által határolt reptér egyesek számára egy gyönyörű mezőt jelent, mely hatalmas teret enged a városból való kiszakadásra. Másoknak ez egy sokrétű túra útvonal kezdete, amely környezeti kincsekhez, kilátókhoz vezeti őket. Rajtuk kívül pedig létezik egy egészen apró közösség, akiknek ez az a hely, ami lehetőséget ad szenvedélyük kibontakozására.

„Néha a csendnek van a legnagyobb ereje” -lehet hallani oly sokszor ezt az idézetet. De mit is jelent ez, illetve hogyan csatlakozik ide a mező, a hangár, a helyiek és nem helyiek helyzetéhez?

Az Műegyetemi Sportrepülő Egyesület [MSE] 2-es hangára mára egy hajdan virágzó élet felismerhetetlen lenyomata. Amíg az egyesület a lehetőségeihez mérten építi ujjá közösségét a különálló hangár kimarad ebből a folyamatból. A reptér kifutópályája azonban népszerű kikapcsolódópont lett. Mivel Hidegkút lehetőségeihez mérten körbe nőtte a repteret, a helyiek szinte hátsókertjüknek tekintik azt. Piknikeznek, kutyát sétáltatnak sárkányt eregetnek és ami a legfontosabb, találkoznak egymással. Ám sokukban nem tudatosul, amit a hangár előtti úton lévő tábla is jelez, hogy ez egy leszállópálya, ami használatban van.

A fent említett közösség harmadik csoportja a túrázók. Számukra ez a rét szintén a találkozás, megpihenés, illetve az elindulás és megérkezés fontos helyszíne.

A teret használók közötti feszültség oka, hogy nem feltétlenül ismerik egymást ezek a közösségek, illetve nincs nekik iránymutatás adva, hogy hogyan használják a reptér egészét. Koncepciónk erre keresi a megoldást.

Egy olyan építészeti jelként működő közösségi elosztóhely/startpont kialakítása a cél, amelyben a térség használói találkozhatnak egymással, illetve megismerhetik egymás igényeit propagálva ezzel a helyes és fenntartható használatát a rétnek. Célunk, hogy a 2-es hangár épületét elbontva, annak tégláinak felhasználásával alakítsunk ki olyan teret, amely időtlen és szezonálisan átalakítható. Mind kis és nagylétszámú közösségek számára alkalmas építmény.

A természetközeliség fontos szerepet játszik a víziónkban, ahol a tégla új szerepet kap, egy nyitott teret szolgál, lehetőséget ad a megpihenésre és kilátásra. Szeretnénk, hogy egy nagy terjedelmű erősen szimbolikus kiterjedése legyen ennek a közösségi térnek, amely igazolja a csendhez fűzött gondolatot. Miszerint néha a csendnek van a legnagyobb ereje.

csatolmány

szerzők

 • Bors Luca
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Mezei Csongor
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Fazekas Katalin
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék