Regisztráció és bejelentkezés

Összhangár

Budapest szélén, a belvárostól félórányi autóútra terül el a Hármashatárhegyi vitorlázórepülő-tér, mely nemcsak a helyi lakosok, hanem a messzebbről érkezők kikapcsolódását is szolgálja. Sokakat vonz ide a rét, társadalmi és korosztályi hovatartozástól függetlenül. Mitől működik jól ez a rendszer? Adódnak-e konfliktusok az egyes közösségek között? Megfigyelésünk szerint a hatalmas tér kínálta szimbiózisban harmonikusan folytatják tevékenységüket mind az idősek, mind a fiatalok, a kirándulók, helyiek vagy akár a repülősök. Itt mindenki azt csinálja, amit szeret, és akkor, amikor szeretné. Mindezt egy helyen, de mégis külön, egymást nem zavarva, sőt kiegészítve. Kérdőíves formában szólítottuk meg a helybélieket, akik megerősítettek minket abban, hogy a repülőtér szerves része az életüknek, és közös érdekük a hely fenntartása.

Sokan kiemelték, hogy milyen régóta járnak ide - először kisgyerekként, ma már nyugdíjasként. Ennek a két korosztálynak kikapcsolódási módja különösen eltérő: míg a gyerekek állandóan futkároznak, addig az idősek örömmel pihennek meg egy padon. Ezt a két szélső generációt szeretnénk megszólítani és számukra egy olyan közös teret létrehozni, amely mindenkit mozgásra és a hétköznapok bezártságából való kiszakadásra ösztönöz.

A repülőtér szélén álló alsó hangár határkő a város szabályossága és az óriási rét szabadsága között. Hasonlóan eltérő két karakter ez, mint a megszólítani kívánt fiatal és idős korosztály. Célunk egy olyan tér kialakítása, melyet napközben a gyerekek vennének birtokba, estére pedig egy kulturális, társasági térré alakulna át az idősebbek számára, így az minden napszakban kihasználható lenne.

A gyerekeknek egy újragondolt játszóteret képzelünk el, amelyet az izgalmas, összetett térkialakítások által kedvükre fedezhetnek fel. A mezőn szabadon rohangálnak összevissza, szétszóródva. A hangár épületében viszont azt kínáljuk nekik, amire a nyílt réten nincs lehetőségük - hogy együtt másszanak, bújócskázzanak. Ezzel egyidőben szeretnénk az idősebb generációt is összegyűjteni, és egy, kisebb előadások megrendezésére is alkalmas közösségi teret kialakítani számukra.

Ahogy a természet sem választ magának használót, a rétet sem sajátíthatja ki egy közösség sem. Annak ellenére, hogy mi két konkrét célcsoportot jelöltünk ki, szeretnénk, ha olyan teret hozhatnánk létre, amely később bárki számára használható és szerethető lenne. Célunk a repülőtéri szimbiózis organikusan létrejött szabadságának megőrzése és épített kiegészítése a jelenleg üresen álló hangár épületében.

képek: Fortepan

csatolmány

szerzők

 • Brjeska Laura Regina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Hugauf Lotti
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Prőhle Borbála Piroska
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Surján Borbála
  Külső konzulens, Középülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett