Regisztráció és bejelentkezés

Betekintés a múltba

Egy jelenben történő séta, ami a múlt emlékezetét tárja fel és viszi tovább jövőbe mutató kérdésekkel.

Egy hétvégi délután a hármashatár hegyi repülőtér felé tartunk. A társaságunk a repülőtérre beszélte meg a találkozót, de máshonnan közelítünk. Vannak akik a házak között sétálnak fel, vagy autóval jönnek, a többiek és én egy kis útvonalon megyünk fel az erdőn keresztül. Érkezéskor mindenki az alsó hangár épületnél vár. A figyelmünket rögtön egy útvonal kelti fel, rálépünk, látjuk, hogy a hangárba vezet minket.

A hangár eleje nyitott, ha beérünk egy romos régi téglafalat látunk körben, benne egy faszerkezettel, ami egy állattartásra alkalmas helyet mutat, és egy szürke, faborítású kilátót. A állatoknál családokat látunk, simogatják, etetik őket, mi pedig úgy döntünk, hogy felmegyünk a kilátóba. Egy sötét lépcsőtér után egy világos térbe érünk. Az óriási ablakok képkeretként mutatják a tájat. A repülőtér, a határán a lankás domboldalakkal egy csendes, nyugodt helyet mutat, de nyüzsögnek a kutyasétáltatók, túrázók, biciklizők. Ahogy eltöltjük itt az időt, egy repülőgép felszállását is megfigyeljük.

Amikor leérünk, elkezdjük követni az apró kavicsos, földes utat, ami a hangárból vezet a repülőtér túloldalára.

A terület varázsa átjár minket. A rövid út során a repülés oktatását is láthatjuk közelebbről, miközben a sok fecske köröz körülöttünk a folyamatosan járó szélben. Az emberek élvezik az itt töltött időt, ezt az egyszerű, de feltöltő kikapcsolódást, amit a terület ad.

Elértünk egy kisebb fallal elkerített területre, ahova be lehet lesni, benne a hangárból kiterelt birkák legelnek. Mi lehet a célja? Ránézek és egy érintetlen múltat látok. A növények itt különbözően nőnek, más közeget teremt a legeltetés. Nagypapám mesélte, hogy régen még birkákkal gondozták a területet. Nekem ma már nehezebb ezt elképzelni, mert a repülést felváltotta a környéken a túrázók, szabadidős tevékenységek által való használat. Egykor az egész ilyen lehetett?

A repülés és a természet értékeibe is betekintést kaptunk. Kérdések merülnek fel bennünk. Az állatok, növények védelmét hogyan lehet elősegíteni? A legeltetéssel helyre lehetne hozni egy ökoszisztéma fenntartását? A repülés fel tudna ismét virágozni annyira, mint évtizedekkel ezelőtt volt?

csatolmány

szerző

  • Suller Klaudia
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Fazekas Katalin
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék