Regisztráció és bejelentkezés

Egyenes vonalú torzfelületek építészeti alkalmazása

A formavilág, ami a művészetekben, alkotó tevékenységekben megjelenik kimeríthetetlen. Építészeti tanulmányaim során azt látom, hogy sok olyan ötlet születik híres és jó nevű építészektől, melyeknek megértéséhez geometriai ismeretek szükségesek. Az ábrázoló geometriában való tüzetesebb elmélyüléseim következtében megismerkedtem rengeteg általam addig nem ismert felülettípussal, görbékkel és rájöttem, hogy a megszerzett tudás elősegíti, hogy megértsem és jobban elismerjem a kortárs építészetet.

Leginkább az egyenes vonalú torzfelületek keltették fel érdeklődésemet. Lőrincz-Petrich: Ábrázoló Geometria című tankönyv olvasása közben figyeltem fel egy érdekes mondatra: „A ki nem fejthető egyenes vonalú felületeket torzfelületeknek nevezzük. A „torz” név a torzió= elcsavarodás szóból ered, nem a felület alakjának esztétikai bírálata.” Úgy vélem rendkívül elgondolkodtató ez az állítás. A szerzők fontosnak tartották a határozott leszögezést, hogy a leendő építészek ne tartsák esztétikailag kedvezőtlennek a torzfelületek alkalmazását. Ez a tévhit, hogy ezek a típusú felületek tényleg nem szemet gyönyörködtetőek most is fellelhető a közgondolkodásban, eleinte én is ódzkodva viszonyultam hozzájuk, meglehetősen megkérdőjeleztem a formaképzésben betöltött esztétikai szerepüket. Azonban rá kellett döbbennem, hogy a szépség nem a geometriai tulajdonságoktól függ, hanem az értelmes és kreatív megformálástól, attól, amit az ember ad hozzá. Sokkal érzékenyebben kell ezeket a bonyolult, a tér több irányába görbült felületeket kezelni, mint a síkokat esetleg kúpokat, hengereket, nagyobb szakértelmet, geometriai tudást igényelnek a tervezés során. Nagyon kedvező, ha ezt az irányú tudást egy építész jól kézben tudja tartani, hiszen az építészeti gazdagság egy magasabb fokára tud lépni a tervező, nem beszélve arról, hogy műszaki szempontból is előnyösek, hiszen a torzfelületek bizonyos erőhatásoknak jobban ellenállnak, mint síkban teríthetőek.

A dolgozatomban eddig talán nem ismert alkalmazási lehetőségeket szeretnék ismertetni, például, hogy hogyan lehet egymáshoz illeszteni, érintőlegesen csatlakoztatni ezeket a felületeket, kombinálni őket attraktív módon vagy igényeinknek megfelelően darabolgatni. Ezen eljárásokkal kapcsolatos problémákat fogom körbejárni, geometriai eszközökkel helyességüket igazolni. A számítógépes CAD programok jó néhánya ismeri az általánosabb görbült felületeket, így a torzfelületek kreatív megformálásának lehetősége adott a számítógépes tervezésben is.

csatolmány

szerző

  • Tomasovszky Péter
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Szoboszlai Mihály
    egyetemi docens, tanszékvezető, Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék

helyezés

Építész Hallgatói Képviselet II. helyezett