Regisztráció és bejelentkezés

Pesti gangos bérházak árnyékmintái - kísérletek a sötét udvarok bevilágítására

A gyakran emlegetett rossz minőségű pesti bérházak jellegzetes 19.századi zártsorú belső udvaros kialakításai sokak számára a múlt egyik nehezen megoldható problémája. „[...] 1867 és 1914 között a spekuláció mozgatta a főváros kiépítését. Az utcákat túl szűkre szabták, a telkeket pedig a telekhatár mentén teljesen körbeépítették, így a bérházak alsóbb lakásaiba sosem jut elég fény. Kérdés tehát, hogyan tudunk a 21. század embere számára elfogadható körülményeket teremteni úgy, hogy közben az értékeket nem pusztítjuk el?” [1]

A napfény az egyik legalapvetőbb elem, melyre az embernek szüksége van az egészséges lelkiállapotához. A zártudvaros bérházak alsóbb szintjeire nem jut le elegendő fény. Elterjedt beépítési módról lévén szó, fontos foglalkozni a problémával. Célunk, hogy miután körbejártuk a kérdéskört, egyszerű építészeti beavatkozásokkal természetes fényt juttasunk az udvar alsó részeibe.

A tér arányai, alaprajzi formája és mérete, magassága, a felületek minősége és színe, tájolása mind befolyásolják a belső udvarok hangulatát. Ezen paraméterek alapján készített maketteken vizsgáljuk a fény-árnyékok változását, az árnyékmintákat, valamint a megvilágítási kísérleteket.

http://oroksegfigyelo.blog.hu/2013/02/12/_sotetseg_delben

csatolmány

szerzők

 • Yang Zhu Qing
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ficsor Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Fábián Gábor
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék