Ezerarcú Cuha-völgye
A jelenlegi elképzelésünk a pajták újrahasznosítására és az azok mögötti térség kihasználására irányul. Lényegében egy közösségi központ kialakítását tervezzük, ami helyet adhat a város bizonyos kulturális programjainak.
Zircen tett látogatásunk erős inspirációt adott számunkra, miközben megismerhettük a város kultúráját és egyedi légkörét.
Emellett sok helyi és környékbeli lakossal volt lehetőségünk beszélgetni, amiből az derült ki számunkra, hogy a zirci közösség nyitott a hagyományőrző programokon való részvételre, illetve a modern, fesztivál jellegű rendezvényekre is. Erre korábbi példák: a ’zirci buli’, a ’betyár fesztivál’, a ’szomszédolás’, a ’Bakonyi Vágta’, a ’krumpli fesztivál’, a ’körte dió fesztivál’, valamint a teljesség igénye nélkül a ’kézműves szakkörválsztó’ stb. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a városban egy ideje nincs piac, annak ellenére, hogy igény bizonyosan lenne rá.
Opcionálisan a pajtákat, mint épületeket felújított állapotban elsősorban szállás funkcióval szeretnénk felruházni, illetve egy korhű bemutatóterem kialakítását is tervezzük.
Zirc gasztronómiai kultúrája és hagyományőrző kézműves foglalkozásai köré szerveződő programoknak szeretnénk a pajták mögötti réten megfelelő feltételeket biztosítani. A helyi és környező falvak őstermelőinek teremtene helyszínt a termékek bemutatására és egyben eladásra, emellett lehetőséget adna a helyi kulturális programok lebonyolítására és másodfunkcióban a helyiek számára biztosítana piacteret.
Ezekhez a sokszínű programokhoz egy variábilis nyitott-fedett tér dukál. A víziónk egy hibrid pavilonrendszer megtervezése, ami akár több funkcióval is rendelkezik, illetve szezonálisan alakítható, formálható, hogy az adott évszak, rendezvény, kulturális korcsoport számára a legmegfelelőbb körülményeket idézze elő.
A fent jelzett tervek reményeink szerint nagy hatással lennének Zirc turizmusának fellendítésére, központi helyet adva a hagyományőrzésnek és a szezonális felhasználásnak, illetve a régi városközpontot integrálná a város mindennapjaiba.
Munkánkhoz Janus Eszter, zirci lakos és fotós képeit használtuk fel, melyek érzékenyen mutatják be a különböző mesterségek fogásait, apró rezdüléseit. Ezekben a finom mozdulatokban esszenciálisan benne van az adott mester szakmaisága és szellemisége is.
Forrás:
fotók : https://www.facebook.com/zircimanufaktura/
Janus Eszter -zirci lakos és fotós
forrásanyag :
http://www.helyismeret.hu/index.php?title=Zirc_t%C3%B6rt%C3%A9nete
https://www.origo.hu/utazas/20161216-egynapos-varosnezes-zircen.html
http://regulymuzeum.hu/20190928-helyi-ertekorzo-nap-szent-mihaly-napi-csaladi-nap
https://issuu.com/csikleaderassociation/docs/csurok
https://szekelyhon.ro/aktualis/ezt-is-ki-lehet-hozni-egy-csurbol
https://drive.google.com/drive/folders/1RaSFZAAvbP0rFKyI4vSZK2do1M9zEysn
https://hu.wikipedia.org/wiki/Liliomkerti_piac_(K%C3%A1ptalant%C3%B3ti)
szerzők
-
Oláhné Székely Bernadett
Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
alapképzés (BA/BSc) -
Ládi Krisztina Zoé
Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
egységes, osztatlan képzés -
Havas-Horváth Flóra
Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
alapképzés (BA/BSc)
konzulensek
-
Dr. Szécsi Zoltán
egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék -