Regisztráció és bejelentkezés

Görgeteg

Görgeteg

Rudabánya települése hosszú bányász múltra tekint vissza. A környék hegyei gazdagok ércben, így ezeket a természeti kincseket régóta aknázzák ki a helyiek. Az egykor mindent meghatározó bányászati múltnak emlékeként még mindig áll a tájba ékelődve a vasércbánya surrantó gépe, ez a hatalmas vasbeton csúszdarendszer, mely az felhozott ércek szállítását segítette.

Ez a surrantó része volt annak a hosszú, rögös útnak, mely során az ércet kitermelték, felszínre hozták és elszállították a feldolgozás helyéig. És még ez sem jelentette a folyamat végét, hisz a feldolgozott érc átalakulva folytatta útját, és a surrantón legörgetett sziklának valószínűleg azóta sem ért véget a története.

Számomra ez az áramlás teszi jelentőssé ezt a helyszínt, ami a végtelen folyamatnak egy hangos, dinamikus szakasza volt. A surrantóra tervezett alkotás ezt a valaha oly nyilvánvalóan jelen lévő folyamatosságot, dinamikát hangsúlyozza ki és hozza megismerhető és bejárható közelségbe az emberek számára. Érezteti azt a történetet, melynek a nyoma eltávolíthatatlanul, csendesen meredezik a hegy oldalában, csupán a változó idő kezdte befedni a létét.

Inspiráció:

Danish Maritime Museum, BIG, 2013

Helsingor, Dánia

(https://www.archdaily.com/440541/danish-national-maritime-museum-big?ad_source=search&ad_medium=search_result_all)

PARASITE - Ercolani Bro.DoKC LAb . https://www.behance.net/gallery/15248427/PARASITE

METROPOL PARASOL Sevilla, Jürgen Mayer, 2006-2011

csatolmány

szerző

 • Ásványi Nikolett
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Lassu Péter
  egyetemi tanársegéd, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

Jutalom