Regisztráció és bejelentkezés

Kunmadarasi reptér hasznosításának lehetőségei

A kutatás tárgya a kunmadarasi volt szovjet reptér. A reptér történetét vizsgálom a 20. század közepétől egészen napjainkig, majd javaslatokat keresek az épületegyüttes hasznosítására.

Gyermekkorom óta ismerem a települést, több hetet töltöttem Kunmadarason minden nyáron. Szép emlékek maradtak meg bennem, azonban mostanában visszatérve látom, hogy az elmúlt tíz évben mennyire elhanyagolódott a település. Ennek a hanyatlásnak számos gazdasági oka is van, ezeket az értekezés nem részletezi. Azonban Kunmadarasnak van egy hatalmas kihasználatlan potenciálja, a reptér, mely magában hordozza a település fejlődésének lehetőségét. A terület hatalmas kiterjedésű, 780 hektár, ez magába foglalja a kifutópályát, a kiszolgáló épületeket és egy laktanyát. Az épületállománya jó állapotban van, újrahasznosításra alkalmas lehet. A helyi önkormányzat évek óta keresi a megfelelő megfelelő funkciót, mellyel revitalizálni lehetne a területet.

Célom, hogy a történeti vizsgálat mellett volt (szovjet) repterek hasznosításának példáján keresztül több utat vizsgálva megtaláljam a település számára legkedvezőbb irányt. Úgy gondolom, hogy ezzel a lépéssel megállítható lehet a település hanyatlásának folyamata, esetleg egy fejlődési folyamat is elkezdődhet.

Forrás: Vándor Károly, Légierő társbérletben I-II

Grécs György ezredes, Egy katonai repülőtér vegyes hasznosításának kérdései

Kép forrása: Google Maps

csatolmány

szerző

  • Varga Eszter
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Fábián Gábor
    adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék