Regisztráció és bejelentkezés

Közel-Kelet / CAIRO oázis

TDK_2019

Közel-Kelet / CAIRO oázis

Kairó informális városrészeinek határai horizontálisan és vertikálisan is egyre kijjebb tolódnak, mindez úgy tűnik szervezetlenül, és “rossz”, jobban mondva “szokatlan” minőségben. Az életkörülmények nem túl jók, az infrastruktúra fejletlen, az itt élők a társadalom perifériájára szorultak. A robbanásszerűen növekvő népességgel szemben a vezetés nagyrészt passzívnak és tehetetlennek tűnik, ami még nagyobb feszültségeket szül.

A nehézséget elsősorban az okozza, hogy az informális városok lakói elutasítják az állami segítséget, így valamilyen módon alulról szerveződő beavatkozások adhatnának megoldást bizonyos problémákra.

Az oázis számunkra valamilyen folyamat termékeny táptalaját, epicentrumát jelenti, kontrasztot képez a környezetével, miközben hatással van arra. Tervünkben szeretnénk olyan tereket kijelölni/létrehozni, amelyek az oázishoz hasonló módon közösségszervező és térképző módon egyfajta rendszert, határokat alakítana ki környezetében.

Talán nem is a klasszikus értelemben vett oázist keressük ebben a sivatagban -városszövetben-, hanem olyan forráspontokat, amelyek a közösség segítségével, felszabadítva az eddig kiaknázatlan lehetőségeket, több pontból kiindulva, közös célt szolgáló oázissá duzzadhatnának. Akár városépítészeti léptékű beavatkozás útján.

Források, inspiráció:

https://issuu.com/unhabitat/docs/streets_as_tools_for_urban_transfor?fbclid=IwAR0donGjvr5aJELxBM2TOHwtvthiQcj0MkaKqLHB1jQIj9QOklo5CaM7RYE

http://sapropertyinsider.co.za/2019/07/04/start-informal-settlements-order-address-urban-land-reform/?fbclid=IwAR0k0j4v8e0PGuKuaiBuxruRsNy8zdRK_t145eQu1c2uPHbybfSIYOelx44

Informális és tervezett városok a Közel-Keleten, Dávid Dóra és Balázsik Stefánia TDK dolgozata, 2015

Housing Cairo - The Informal Response, Ruby Press, 2016

csatolmány

szerzők

 • Nardai Sarolta
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Olt Annamária
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dávid Dóra
  doktorandusz, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Daragó László
  docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

I. helyezett