Regisztráció és bejelentkezés

Foglalkozzunk a lányokkal!

Az élet lépcsőjén felfelé haladva, újabb és újabb célokat kitűzve nem is gondolunk bele azoknak a fiataloknak a sorsába, akik már fiatal éveikben megakadtak, lemaradtak ezen az úton és a társadalom perifériájára kerültek. Kiestek a közoktatásból, emiatt tanulmányaikat nem folytatták, és munkába sem tudtak állni. Őket nevezzük NEET (not in education, employment or training) fiataloknak. Minden Európai országban jelen lévő probléma ez, mely jelentős segítségnyújtás nélkül nem tud javulni.

Több ok is vezethet odáig, hogy egy fiatal ebbe a csoportba kerüljön. Önhibáján kívül a családi hátteréből adódóan, vagy éppen rossz mintát látva maga előtt elkerülhetetlenül beleragad ebbe az életformába. Váratlan helyzetek, egészségügyi probléma, tanulási nehézségek a lehetőségek majd a motiváció hiányához vezetnek. Magyarországon 17%-ra tehető ezeknek a fiataloknak a száma, melynek többségét lányok alkotják. A nemek közötti különbség legfőbb oka az, hogy munkaerőhiány leginkább az ipari szférában jelentkezik, ami a fiúknak kedvez. Fiatal lányként nagyon kevés elhelyezkedési lehetőség akad, amit még a korai anyaság vagy az otthon fenntartásának feladata is korlátozhat.

Fővárosi viszonylatban többek között Józsefváros szegregált területén jelentkezik halmozottan ez a probléma, különösen a roma lakosság körében. A problémák kezelésére az első lépés egy foglalkoztatási központ lehetne, amely kifejezetten a már említett célcsoportra koncentrál. A nyolcadik kerületi foghíjtelek beépítése nem haszonelvű, hanem a helyi közösséget helyezi középpontba. A fiatalok felkarolásához elengedhetetlen a személyes mentorálás, az orientáció és az elhelyezkedés utáni továbbkövetés. Célunk egy olyan típusterv kidolgozása, amelynek adaptálható elveit a tervezési folyamat során fektetjük le. A foglalkoztatási központban az egyéni fejlődés mellett a közösségi életnek is szükséges teret adni. A felhasználók változó igényeihez igazodva, olyan építészeti eszközöket kell alkalmazni, amelyek flexibilis tereket és invitáló közeget eredményeznek. A tervünket felhívásnak is szánjuk arra, hogy lépések történjenek a lányok helyzetének javítására, hogy újra visszakapcsolódjanak a társadalmi körforgásba.

csatolmány

szerzők

 • Fehér Csilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Veres Ilona
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Nagy Iván
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

II. helyezett